Predstavnici radničkih i socijalističkih grupa iz cijele Evrope okupljeni u Drugu Internacionalu, su u znak sjećanja na proteste radnika u Čikagu iz 1886. godine koji su okončani u krvi, 1. maj proglasili za Međunarodni praznik rada.

Odluka o proglašenju je donijeta na drugom kongresu Internacionale održanom 1891. godine u Briselu. U Bosni i Hercegovini 1. maj kao Praznik rada prvi put je obilježen 1907. godine, ali su i godinu ranije 1906. održani protesti i obustava rada.

Dok su vođe komunista, socijalista i drugih radničkih organizacija u vrijeme Druge Internacionale vjerovali i borili se za prava radnika te odigrali veliku ulogu u stvaranju pritiska da se uvede osmosatni radni dan, danas je ljevica širom svijeta zaboravila na one čije bi interese trebala da zastupa, piše Klix.

Moderna ljevica, a posebno u Evropi i zapadnim zemljama je zaokupljena sama sobom i vođenjem kulturnih borbi sa malo obaziranja na interese radničke klase i onih slojeva kojim bi trebali da ponude nadu u bolji život.

Ovakvi ljevičari se bave pitanjima koja su za većinu radničke klase ne samo strana nego i potpuno nebitna.