BANJA LUKA, 19. novembra – Na 19. redovnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je zakazana za srijedu 24. novembra poslanici će raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

Ovim zakonom propisana su pravila kojih će se morati pridržavati vozači električnih tortineta, kao i kretanje u kružnom toku. S obzirom da se gradi sve više kružnih raskrsnica, a vozači i dalje ne znaju tačna pravila kretanja u toku, ubuduće će ova oblast biti bolje zakonski precizirana.

Saobraćaj u kružnom toku i raskrsnici puteva različitih kategorija, obavezno se reguliše vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, u posebnim slučajevima i semaforima.

Kako se precizira u ovom dokumentu, saobraćaj u kružnom toku potrebno je regulisati tako da vozač koji se kreće u kružnom toku ima prvenstvo prolaza, u odnosu na vozila koja se uključuju u kružni tok.

– Vozač koji se vozilom uključuje u kružni tok sa više saobraćajnih traka obavezan je koristiti krajnju desnu traku za isključenje na prvom i drugom izlazu, osim ako je saobraćajnom signalizacijom drugačije regulisano- navodi se u Prijedlogu zakona.

Ovim zakonom precizno je definisano i šta predstavlja nasilnička vožnja za koju će vozač biti kažnjen sa 1.000 KM. Njemu će još biti izrečena četiri kaznena boda i zabrana vožnje od tri do šest mjeseci.

Brza vožnja u naseljenom, kao i nenaseljenom mjestu, vožnja nedozvoljenim smjerom na auto-putu, bulevarima i u kružnom toku, vožnja motora i mopeda na jednom točku, te prolazak kroz crveno svjetlo brzinom za 30 kilometara na čas većom od dozvoljene, između ostalog, karakterisaće se nasilničkom vožnjom.

(Srpskainfo)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime