plan

BANJA LUKA, 20. oktobra – Na adresu Gradske uprave bi u narednih nekoliko sedmica trebao stići Nacrt Akcionog plana “zeleni grad”, dokumenta koji bi trebao da planira održivi razvoj Banjaluke, identifikuje izvore zagađenja te da predloži rješenja tih problema.

Na tom poslu već jednu godinu rade konsultanti čiji rad se finansira kroz grant Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od oko 300.000 evra.

– Završene su situaciona analiza, vizija i ciljevi, a nedavno smo imali radionicu koja je bila posvećena pojedinačnim aktivnostima, ciljevima te prioritetima u svakoj od oblasti – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Dodao je da su pojedine oblasti već sistematizovane.

– To su između ostalog saobraćaj, vode i otpadne vode, čvrsti otpad, upravljanje i korištenje zemljišta, zatim prevencija i djelovanje u odnosu na elementarne katastrofe i prirodne nepogode, te energetska efikasnost, energetika i industrija u onom segmentu koji su vezani za grad – objasnio je Radojičić.

Kazao je da bi nacrtna verzija dokumenta, koju očekuju za nekoliko sedmica trebala imati posložene prioritete sa pretpostavljenim finansiranjima.

– Predviđeno je preko 50 pojedinačnih aktivnosti od nastavka gradnje saobraćajne infrastrukture, biciklističkih i pješačkih staza, zelene površina i slično – naveo je on.

“Zeleni grad” je jedan od četiri ključna strateška cilja koja je aktuelna administracija odredila kao pravce u kojima bi se trebao razvijati grad na Vrbasu.

„Zeleni grad“ je jedna vrsta neformalnog saveza gradova i opština širom svijeta, koji imaju isti cilj smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu tako što će smanjiti količinu otpada, proširiti reciklažu, proširiti otvoreni, zeleni prostor i trgove radi bolje iskorištenosti zemljišta i ekonomične izgradnje stambenih blokova, te pružiti podršku lokalnim privrednicima i preduzetnicima kroz podsticaje za delatnosti koje ne ugrožavaju životnu sredinu ili koje promovišu njenu zaštitu.

(Srpskainfo)