BANJA LUKA, 17. septembra – Nova akademska godina u Srpskoj počeće redovno i uživo, na fakultetima, ali će se raditi u manjim grupama, do 50 studenata, te uz poštovanje ostalih epidemioloških mjera.

Tako bar očekuju svi u visokom obrazovanju 20-ak dana prije nego što predavanja treba da počnu najprije za brucoše.

Detaljne preporuke za održavanje nastave za studente, u uslovima pandemije virusa korona, Institut za javno zdravstvo RS je pripremio, a očekuje se da ovih dana budu dostavljene i fakultetima. Sve to je u skladu i sa zaključcima prvog sastanka o početku nove akademske godine, koji je u resornom ministarstvu održan početkom septembra, sa epidemiolozima, predstavnicima univerziteta, studenata, te studentskih domova.

– Stav rektora je da nastava treba da se odvija redovno, samo da se studenti podijele u grupe i da se poštuju preporuke i mjere, da ne može biti više od 50 studenata u grupi, te da se drži distanca i nose maske. Ministar Srđan Rajčević je predlagao i da se predavanja snimaju, da budu dostupna na internet stranici univerziteta, da se omogući studentima koji nisu u prilici da redovno prisustvuju nastavi da prate predavanja. U tom smislu će rektori obezbijediti uslove da se mogu pratiti predavanja – objašnjava pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić.

Onlajn

Po njenim riječima, ako epidemiološka situacija ne bude dozvoljavala da se organizuje redovna, preći će se na onlajn nastavu, a rektori uvjeravaju da su javni univerziteti u Srpskoj spremni i za to.

– Imaćemo još jedan-dva sastanka prije početka akademske godine i konačne odluke, dok vidimo kakva je epidemiološka situacija i šta će se dešavati u školama. Sljedeći sastanak trebalo bi da bude naredne sedmice, a do tada očekujemo i radnu verziju preporuka Instituta – kaže ona.

I resorni ministar Srđan Rajčević je poručio da će se tokom ovih sastanaka naći odgovor na svaki izazov i scenario.

Brucoši