SARAJEVO – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je zadužilo Savjet ministara da u roku od sedam dana dostavi prijedlog sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u regionu Zapadnog Balkana.

 20190306114304_526200

Foto: N.N.

To je urađeno kako bi Predsjedništvo BiH odobrilo njegovo potpisivanje tokom drugog po redu Digitalnog samita Zapadnog Balkana, koji će se 4. i 5. aprila ove godine održati u Beogradu.

Savjet ministara BiH je na sjednici 26. februara usvojilo informaciju Ministarstva komunikacija i prometa o učešću BiH u regionalnom sporazumu o smanjenju cijene roaminga za zemlje Zapadnog Balkana.

Tada je zaključeno da će BiH potpisati ovaj sporazum početkom aprila na Digitalnom samitu u Beogradu, s tim da će BiH zatražiti da se početak njegove primjene prolongira do 31. decembra 2019. godine.

Iz Savjeta ministara su naveli da će dugoročno gledano sporazum omogućiti jačanje telekomunikacijskog tržišta u BiH, zaštitu potrošača, bolju konkurentnost i transparentnost elektronskih komunikacija, nastavak unapređenja i saradnje u vezi s daljnjim snižavanjem cijena usluga roaminga u regionu, na osnovu jednakosti i uzajamne dobrobiti, povećanje tržišnog takmičenja i smanjenje cijena roaminga za korisnike.

(https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Predsjednistvo-BiH-Savjet-ministara-da-dostavi-prijedlog-sporazuma-o-smanjenju-cijena-rominga/526200)