most

BANJA LUKA, 08. novembra – U Kamenoj kući tvrđave Kastel, otvorena je izložba radova pristiglih na međunarodni konkurs za idejno rješenje novog mosta u Banjaluci i biće otvorena do 29. novembra.

Izložbu, na kojoj je izložen 31 rad uključujući i pobjednička rješenja, otvorio je sinoć gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić, koji je ujedno i predsjednik komisije koja je birala najbolja rješenja, istakao je značaj ovog konkursa, navodeći da to mora biti poseban most, koji će biti jedan od simbola našeg grada i pečat ovog vremena.

– Na konkurs su se odazvale arhitekte iz cijelog svijeta, a sastavni dio ovog konkursa bilo je i pitanje uređenja priobalja Vrbasa. Sa druge strane, za naš grad se čulo na različitim svjetskim meridijanima, što je takođe bio jedan od naših ciljeva kada smo raspisivali međunarodni konkurs – rekao je, između ostalog, gradonačelnik.

On je izrazio očekivanje da će iduće godine krajem ljeta ili početkom jeseni biti položen kamen temeljac novog mosta u naselju Dolac.

Po otvaranju izložbe, održan je i okrugli sto pod nazivom “Nova veduta Banje Luke” tokom kojeg su svi prisutni imali priliku da postave pitanja članovima komisije, a odgovore su sa stručne strane, dali si gradski i pejzažni arhitekta – Ivan Rašković i Ognjen Šukalo.

Podsjetimo, na nedavno zaključenom konkursu, prvu nagradu među 31 rješenjem iz cijelog svijeta, osvojio je rad grupe banjalučkih arhitekata koju je predvodio Saša Čvoro, dok je drugu nagradu osvojio tim preduzeća “Ruting”.

(Srpskainfo)