most

BANJA LUKA, 18. januara – Značajnija obnova Gradskog mosta u Banjaluci predviđena je u ovoj godini kako bi se otklonile posljedice velikog saobraćajnog opterećenja, koje je ovaj prelaz podnosio nekoliko prethodnih godina.

Ovaj prelaz preko rijeke Vrbas je od juna 2017. do juna 2019. bio glavni spoj naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, u vrijeme dok se gradio novi Zeleni most. Osim toga, preko njega ide skoro sav saobraćaj na relaciji Obilićevo – centar grada.

Sve to je ostavilo vidljive tragove na Gradskom mostu. Sam kolovoz je pun neravnina i ulegnuća, a zub vremena je ostavio tragove i na betonskoj ogradi, koja je na nekim mjestima oronula.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da će radovi početi čim se za to stvore vremenski uslovi.

“Svi znamo da je Gradski most bio značajno opterećen dok nije bio u pušten u funkciju novi most, koji je izgrađen na mjestu nakadašnjeg Zelenog. Praktično sav saobraćaj u tom dijelu grada je išao preko tog mosta i mi smo, pored redovnog održavanja koje imamo svake godine, planirali dodatne radove kroz investiciono održavanje”, rekao je on i dodao da će za njegovu obnovu biti izdvojeno 50.000 KM, te da je pri kraju izbor izvođača radova.

Na pitanje kakvo je stanje konstrukcije mosta, te da li su eventualni problemi razlog za obimnije radove, Sandić je naglasio da je Gradski most siguran što se tiče konstrukcije i ostalih elemenata ali da je potrebno uraditi dodatne intervencije.

“Planirani su različiti poslovi koji se mogu raditi odvojeno. Biće zamijenjene diletacije i slivnici na samom mostu. Ako su slivnici začepljeni, dolazi do nakupljanja vode, što dovodi do propadanja konstrukcije. Upravo zato i mijenjamo slivnike. Taj dio posla se može raditi ukoliko nema padavina i posebno hladnog vremena”, istakao je on.

Dodao je da će na mostu biti urađen potpuno novi asfalt ali da je za taj dio potrebno toplije vreme.

“Što se tiče samog asfalta, tu se mora čekati da asfaltne baze budu u funkciji. Kada je ovako hladno vrijeme i niske temparature same baze ne rade i nije preporučljivo raditi s asfaltom”, objasnio je Sandić.

Nije siguran da li će za vrijeme postavljanja novog asfalta Gradski most biti potpuno zatvoren za saobraćaj.

“Vidjećemo da li će most morati biti zatvoren, ali ćemo nastojati da ne bude potpune obustave. Postoji mogućnost da se zatvori samo jedna saobraćajna traka i da se naizmjenično puštaju vozila da prolaze”, rekao je Sandić.
Gradski arhitekta Ivan Rašković je ranije rekao da bi trebalo smanjiti obim saobraćaja koji ide preko Gradskog mosta, jer je on, prema njegovim riječima, građevinski dotrajao.

“U tome se donekle uspjelo puštanjem u funkciju novog Zelenog mosta ali da bi otišli korak dalje potrebno je što prije da se počne graditi novi most u Docu, za koji je već izabran izgled”, kazao je Rašković.

Drugo ime

Iako je za Banjalučane on Gradski most, ovaj prelaz ipak ima drugačiji zvaničan naziv, i to most Patre. Tabla sa zvaničnim nazivom je postavljena 2015.

Taj naziv nosi u znak zahvalnosti bratskom narodu grčkog grada Patra za pomoć pruženu u toku odbrambenog otadžbinskog rata.

Betonski most, na mjestu starog drvenog mosta, izgrađen je 1930. godine. U užem koritu, u samom Vrbasu, uz lijevu i desnu obalu izbetonirana su dva postolja, uzdužno tokom Vrbasa, na koja se oslanja armirano-betonska konstrukcija. Ograda mosta je niska i takođe je betonska.

Za most u Srpskim Toplicama drugi tender

U ovoj godini je najavljena i izgradnja novog mosta u Srpskim Toplicama. Krajem prošle godine je objavljen tender za izbor izvođača radova za posao vrijedan oko 3 miliona KM, koji je pri kraju.

U Gradskoj upravi se nadaju da će iz drugog pokušaja uspjeti da izabere firmu koja će biti zadužena za taj posao. Prethodni tender je poništen, jer je bila dostavljena samo jedna ponuda, koja je za oko milion KM bila veća od planiranih sredstva u budžetu grada.

(Banjaluka.com)