prehlada

BANJA LUKA, 27. januara – Ambulante porodične medicine od početka ovog mjeseca pune virusne infekcije gornjih respiratornih puteva ili, običnim govorom rečeno, prehlade, od kojih su u ovom periodu najčešće obolijevali mališani uzrasta do četiri godine, rekli su u Domu zdravlja Banjaluka.

Kako objašnjavaju, broj oboljelih od ovih virusnih infekcija je manji od broja oboljelih u januaru prošle godine.

Ističu da je u prve tri nedjelje ovog mjeseca najveći broj oboljelih od respiratornih virusnih infekcija bio uzrasta do četiri godine starosti, kao i pacijenti životne dobi od 30 do 64 godine.

“Virusi se u organizam unose preko sluznice disajnih puteva, organa za varenje i kože. Koliko će biti teška  klinička slika  zavisi od otpornosti organizma, od njegove sposobnosti da se izbori sa uzročnikom. Zato savjetujemo građane da tokom cijele godine vode računa o jačanju imuniteta uzimanjem svježeg voća i povrća, koje je izvor vitamina, dovoljno fizičke aktivnosti i urednog sna”, objasnili su u Domu zdravlja.

Dodaju da u periodu kada je sezona ovih infekcija treba izbjegavati velike skupove i kontakt s oboljelim osobama te često provjetravati prostorije  i prati ruke.

(Nezavisne)