Milorad Telebak, jedan od najpoznatijih srpskih lingvista, preminuo je u 80. godini u Banjaluci.

Rođen je 1942. godine u Nevesinju, a od 1992. godine živio je u Banjaluci, gdje je radio kao profesor na Univerzitetu.

Decenijama je predano radio na očuvanju pravilnosti i čistote srpskog jezika i unapređivanju jezičke kulture široke javnosti, što je rezultiralo obimnim djelom. Pored brojnih jezičkih priručnika, objavio je više od 700 napisa o srpskom jeziku u listovima i popularnim časopisima; pripremio i vodio više od 400 veoma slušanih i gledanih emisija u obrazovnom programu Radija i Televizije Republike Srpske.

Autor je i izvođač poučne jezičke monokomedije “Sa smijehom kroz srpsku gramatiku” – blizu 100 izvođenja u školama, bibliotekama, domovima kulture, pozorištima.

Znajući da suvoparnu gramatiku ne vole da uče ni oni koji moraju, Telebak je narodu pisao i govorio jednostavno – da svima bude pristupačno, duhovito – da svima bude zanimljivo i lako pamtljivo, a da pritom bude i poučno i praktično.

U tome je “tajna” njegove gledanosti i čitanosti, što mu je donijelo veliku popularnost u narodu.

Bio je zapažen i u stručnoj javnosti na cijelom srpskom jezičkom prostoru.

Bio je redaktor drugog izmijenjenog izdanja “Pravopisnog rečnika srpskoj jezika” Milana Šipke;

član uredništva glasila Matice srpske “Jezik danas” – Novi Sad; član Komisije za fonologiju i Komisije za standardni jezik u školstvu, izdavaštvu, administraciji i javnim glasilima Odbora za standardizaciju srpskoj jezika pri Institutu za srpski jezik SANU;

član Odbora za srpski jezik Odjeljenja književnosti i umjetnosti ANURS.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja i nagrade, između ostalih odlikovan je Ordenom Njegoša III reda.

(Nezavisne)