BANJALUKA, 10. aprila  – Glavni koordinacioni tim, koji čine zvaničnici Republike Srpske, najavio je da će medicinski tim iz Ruske Federacije narednih dana dezinfikovati bolnice, domove zdravlja i karantinske prostore u kojima borave lica pozitivna na virus korona.

Ruski medicinski tim juče je stigao u Republiku Srpsku.

Građanima je preporučeno da na otvorenom prostoru nose zaštitne maske i rukavice, da se ne kreću u grupama koje čine više od tri lica, te da drže distancu od dva metra.

Najavljeno je i da će policija sprovoditi pojačane kontrole parkova, izletišta i ostalih mjesta gdje postoji mogućnost okupljanja većeg broja lica, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću nakon sjednice Tima.

Republičkom štabu za vanredne situacije data je obaveza da obaveže trgovce i ostale davaoce usluga, da usluge, u direktnom kontaktu, pružaju zaštićeni maskom i rukavicama i sprovode propisane mjere dezinfekcije.

Takođe, lica koja primaju ove usluge obavezna su da budu zaštićena maskom i rukavicama.

Glavni koordinacioni tim zadužio je inspekcijske organe i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da pojačaju kontrolu primjene svih dosadašnjih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Tim je još jednom pozvao građane da budu odgovorni i da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih institucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona.

Apelovano je i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Glavni koordinacioni tim čine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.