szo

Prema trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nije neophodno uspostavljenje specijalizovanih ili referentnih bolnica za liječenje pacijenata kod kojih postoji sumnja ili koji su oboljeli od korona virusa.

Međutim, kako kažu u Institutu za javno zdravstvo RS, svaka zemlja može samostalno donijeti odluku o liječenju pacijenata u takvim bolnicama ukoliko smatra da postoji vjerovatnoća da će se na taj način bolje brinuti o pacijentima.

– Bez obzira u kojoj zdravstvenoj ustanovi/bolnici se pacijent nalazi na liječenju, obaveza te ustanove jeste da se pridržava preporuka SZO za liječenje pacijenata kod kojih postoji sumnja ili koji imaju potvrđenu infekciju virusom SARS-CoV-2 – kaže Jela Aćimović epidemiolog u Instititu za javno zdravstvo RS.

Takođe, pacijenti kod kojih postoji sumnja da su zaraženi korona virusom ili kod kojih je potvrđeno obolijevanje, a koji imaju blage simptome bolesti, ne treba da budu na bolničkom liječenju.

– Pacijenti koji imaju blage simptome bolesti kao što su niska temperatura, kašalj, malaksalost, curenje iz nosa, grlobolja, a kod kojih nisu razvijeni simptomi kao što su otežano disanje, ubrzano disanje, pojačano ispljuvavanje i stomačni problemi, ne moraju nužno biti hospitalizovani. Na bolničko liječenje se upućuju pacijenti kod kojih postoje izraženi teži simptomi i indikacije za kliničko pogoršanje bolesti. Pacijenti koji se upućuju na kućno liječenje dobijaju informacije da se jave nadležnom ljekaru u slučaju pogoršanja bolesti – kaže Aćimovićeva.

(Srpskainfo)