BANJALUKA, DOBOJ, 15. avgusta – Ne znajući da im je za petama presretač MUP-a RS, vozači na drumovima koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj često do kraja pritisnu papučicu gasa, pa je svojevremeno u Garevcu, na regionalnom putu od Modriče ka Šamcu, isti zabilježio nevjerovatnih 186 kilometara na sat.

“Najveća brzina u četvrtak je snimljena u mjestu Botajica 128 i imali smo u Miloševcu 115… Ograničenje je bilo 80. Muškarci brže voze nego žene. A starosna dob onih koji čine prekršaje je od 20 do 30 godina… Bilo je slučajeva da žene prekorače brzinu, ali nije bilo toliko velikih prekoračenja koliko kod muškaraca”, kazao je Srđan Jović, službenik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj.

Iako smo na parkingu Policijske uprave Doboj otkrili tip vozila i registarske oznake presretača, rečeno nam je da nam to na putu neće mnogo pomoći jer on prije i nego što ga uočimo snimi prekršaj ako smo ga počinili.

“On nije uočljiv, ništa posebno nema, jedino što su na početku svog rada presretači odmah bili fotografisani i njihove tablice bile su objavljene na društvenim mrežama, a i fotografije ovih novih koji su na instaliranju opreme isto su već objavljene na društvenim mrežama”, rekao je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

On je podsjetio da presretač, osim što bilježi prekoračenje brzine vozila koje se kreće ispred, snima i vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera. Njima kazne za počinjene prekršaje stižu na kućnu adresu, dok vozila sa stranim tablicama policajci nastoje zaustavljati kako bi se odmah izdavao prekršajni nalog, a ukoliko umaknu presretaču, uz pomoć aplikacije koja bilježi ranije počinjene prekršaje ti vozači dolijaju u redovnoj kontroli saobraćaja. Vozači narednih dana treba da budu na oprezu, jer ne znaju ko se kreće iza njih te ko im dolazi u susret.

“Jedan presretač je na našem području do kraja mjeseca. Presretači koji su nabavljeni još nisu stavljeni u rad s obzirom na to da im se ugrađuje oprema. Vrlo brzo očekujemo da i oni budu u funkciji. Mi ćemo dobiti jedan presretač koji će biti stalno tu”, kazao je Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

U MUP-u RS “Nezavisnim” su rekli da će se 10 službenih vozila uskoro naći u kontroli saobraćaja te da su ona različitih boja i da je riječ o novijim modelima škoda, golf, opel, ford i pežo. Dodali su da vozila nisu još u upotrebi, jer se trenutno nalaze u završnoj fazi ugradnje opreme, odnosno posebnih svjetlosnih uređaja koji će omogućiti kontrolu i zaustavljanje vozila.

“Preostalih pet mobilnih radara nabavljenih u isto vrijeme trenutno su u fazi ugradnje u službena vozila, te očekujemo da ćemo već početkom sljedećeg mjeseca u preostalih pet vozila imati ugrađenu kompletnu opremu, kao i obučene policijske službenike, koji će se naći na putevima RS i vršiti kontrolu učesnika u saobraćaju”, kažu u MUP-u RS. Oni su pojasnili da će vozila biti spremna za upotrebu nakon kompletne ugradnje uređaja i opreme i pribavljanja svih potrebnih sertifikata o ispravnosti mjerila.

“Vozila se trenutno nalaze na putevima RS u cilju testiranja ugrađenih uređaja i opreme, odnosno obuke policijskih službenika za rad na uređajima i u tom periodu do zvaničnog puštanja u upotrebu neće sankcionisati prekršaje”, napomenuli su u MUP-u RS.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da se na našim putevima sve više vidi da se napušta klasičan način kontrole brzine koji je bio do sada te da se kontrolisanjem saobraćaja automatskim modovima smanjuje i mogućnost korupcije.

“Bitan je kod vozača onaj subjektivni osjećaj da će biti kažnjeni ako načine prekršaj”, kaže Radović

(Nezavisne)