presretaci

 

Za prvih mjesec dana rada presretači su zabilježili 1.300 prekršaja u saobraćaju. Matematički gledano, to je u prosjeku 41 prekršaj dnevno.

Najviše posla imali su na području Banjaluke, Gradiške i Prijedora, mada je rekord napravljen u Bijeljini gdje je nesavjesni vozač nagazio na gas pa je na dionici gdje je ograničenje 50 dogurao do 107 kilometara na čas, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, u direktrnoj kontroli izdavanjem prekršajnih naloga, sankcionisano je 445 učesnika, a za ostale evidentirane prekršaje prekoračenja brzine izvršiće se naknadna obrada i sankcionisanje prekršioca”.

Činjenica da se presretač na prvi pogled ne razlikuje od bilo kojeg drugog automobila i da vozače neće “spasiti” blicanje ili dojava da je kontrola u blizini, utiču na svijest onih za volanom da kontrolišu gas, kažu stručnjaci.

“Kada su u pitanju stacionarni radari oni djeluju samo na odrećenoj tački, odnosno na određenom potezu i tu oni ispunjavaju svoju funkciju, dok mnogo veću funkciju u promjeni svijesti građana ostvaruju mobilni radari, odnosno presretači jer se ne zna gdje će se oni naći na saobraćajnici”, istakao je Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za puteve, vozila i vozače u agenciji za bezbjednost saobraćaja.

Iako se mnogi građani sa presretačima nisu susreli, još uvijek, kažu da je njihov posao itekako koristan.

“Sve ono što kontroliše vožnju i sve ono što može spasiti ljudske živote je jako korisno i poželjno”.

“Nisam imao susret još uvijek, vidjećemo da li će ga biti. Mislim da treba još više presretača uvesti zbog divljanja na cestama”.

“Uglavnom prekoračuju, pa i sam prekoračujem. Ali sam za to da se kazni i kad me kazni barem sam onda pola godine disciplinovan”, istakli su građani.

Najviše saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom bilježi se upravo u ljetnim mjesecima, posebno julu i avgustu. Tada je na cestama najviše auta, vozi se brže i sa manje pažnje, kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

“Ako smanjite prosječnu brzinu kretanja za jedan kilometar na čas smanji se broj saobraćajnih nesreća za 3 odsto, a broj poginulih za čak 5 odsto. To dovoljno govori koliko je bitno upravljati brzinama i koliko je važno na taj način uticati da se što više poštuje brzina kretanja”, naglasio je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike srpske.

Agencija trenutno realizuje i mjerenje brzine saobraćaja po opštinama u Republici Srpskoj. To je savremen način praćenja putem kojeg će se na osnovu indikatora znati koje policijske uprave više rade na smanjenju prekršaja, a koje manje.

(ATV)