reklame

Oglašavanje na internetu sve je popularniji vid reklamiranja. Za razliku od ranijih formata, kao što su televizije, oglasi u novinama ili plakati, oglašavanje na internetu omogućuje tačno targetiranje, odnosno obraćanje tačno određenoj publici.

Tako se često događa da vam, nakon što ste jednom guglali neki proizvod, idućih dana iskaču oglasi vezani baš za taj proizvod. Mnogi ljudi kazaće da im je određeni proizvod počeo iskakati i nakon samog razgovora.

“Pričala sam nekidan s prijateljicom o tome da bih htjela kupiti novi kaput. Niti sam ga pretraživala na internetu, niti sam dotad šetala po dućanima u potrazi za njim, a sutradan su mi na mobilnom telefonu počele iskakati reklame o kaputima na sniženju. Kako je to moguće? Imam osjećaj kao da me neko uhodi”, kaže jedna čitateljka Šibenskog portala.

Nije jedina u tome. Mnogi su uvjereni da ih vlastiti mobitel prisluškuje.

Šibenski haker Denis Periša objašnjava o čemu se radi.

“Sve informacije iz bilo kakvih vaših razgovora, pretraživanja ili aplikacija, čak i dejting aplikacija, kasnije se obrađuju i prodaju. To je glavni izvor aplikacijama za koje vi mislite da su besplatne. Ništa nije besplatno”, kaže Periša za početak.

Šibenski haker tvrdi kako je ipak morala postojati prethodna radnja vezana uz proizvod kojim je kasnije “bombardovana” na internetu.

“To je kao dežavi. Možda se ne sjećate, ali sigurno ste guglali ili je čak izletjelo negdje prije, a vi ste duže zadržali pogled na tom proizvodu ili kategoriji proizvoda”, kaže.

Odlučno poriče da nas kompjuteri i mobilni telefoni prisluškuju.

“Glas ne prisluškuju. Prvo, baterija bi vam se brzo potrošila, drugo, ugrijao bi se mobitel i treće, osjetilo bi se previše potrošnje na podatkovnim megabajtima. Dakle, glasovno ne prisluškuju, ali prate sve što radite online. Sve se to akumulira i kasnije preprodava kao tržišni ‘tailored-add’. To je danas jednostavno tako i ne treba se bojati”, tvrdi Denis Periša kojeg građani zovu i Darkman, a koji je nedavno ugradio ispod kože na dnu palca čip koji mu omogućuje plaćanje računa u trgovinama i bankama, pamti šifre za otključavanje mobilnih telefona, vrata i svega ostalog što njegov vlasnik smatra da mu je potrebno.

(Nezavisne)