BANJALUKA, 28. februara – Neovlašćena potrošnja električne energije evidentirana je u toku prošle godine čak 711 puta, a “Elektrokrajina” je po tom osnovu podnijela 227 krivičnih prijava i 123 tužbe protiv nesavjesnih potrošača.

Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov kaže da ovom preduzeću neovlašćenu potrošnju struje prijavljuju i sami građani, ali ne u velikom broju.

– Poslije svake dojave o neovlašćenoj potrošnji električne energije izlazimo na teren da provjerimo prijavljeno mjerno mjesto, pa u zavisnosti od situacije koju zateknemo određujemo dalje mjere – rekao je Klincov.

Prema njegovim riječima, lica za koja se utvrdi da neovlašćeno koriste električnu energiju moraju da plate novčanu kaznu.

– Ako je fizičko lice učestvovalo u nelegalnoj potrošnji struje, kazniće se novčanom kaznom koja ne može biti manja od 1.000 KM ili zatvorom do jedne godine. Za pravna lica kazna ne može biti manja od 10.000 KM, a odgovorno lice u pravnom licu biće kažnjeno novčanom kaznom od 2.000 KM ili zatvorom do jedne godine – istakao je Klincov.

On je napomenuo da do sada nije bilo isplata građanima za dojave o neovlašćenoj potrošnji struje, objavio je Glas Srpske.

– Do sada ovo preduzeće nije isplaćivalo novčanu nagradu u iznosu od 100 KM jer se u nekoliko slučajeva radilo o anonimnim prijavama, pa osobe koje su zvale nisu ostavile lične podatke. Takođe se dešavalo i da lica koja ostave podatke, poslije prijave, više ne zovu da bi zahtijevali isplatu novčane nagrade – rekao je Klincov i dodao da je bilo i slučajeva lažnih prijava.

Stanovnica Ade Slađana Simić rekla je da su na osnovu lažne prijave u njenom domaćinstvu radnici “Elektrokrajine” promijenili brojilo.

– Neko me je prijavio da kradem struju, mada to nije istina. Samohrana sam majka, pa sama jedva i sijalicu zamijenim. Pretpostavljam da me je prijavio neko blizak iz čiste pakosti i zbog toga mi je najviše krivo – rekla je Simićeva.

Prijave

U “Elektrokrajini” kažu da prijave građana dobijaju uglavnom putem telefona ili poštom.