poljiprivreda

BANJA LUKA, o7. oktobra – Centar za razvoj poljoprivrede i sela trebalo bi iduće godine da otvori tri neformalne rejonske pijace, i to u Stričićima, Borkovićima i Potkozarju.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, rekao je da je pokrenut proces oko rejonskih pijaca i da su ekipe ovog centra obišle lokacije u ovim mjesnim zajednicama.

“Trenutno radimo na prijedlogu njihovog izgleda i svih sadržaja koje će obuhvatati. Želimo to da pripremimo kako bi ovaj projekat iduće godine bio realizovan”, kazao je Ilić.

Pijacama u ovim prigradskim naseljima upravljale su Zemljoradnička zadruga “Agropromet” ili gradska tržnica. Nakon što više nisu bile pod njihovim upravljanjem, ove pijace su postale zapuštene. Od iduće godine njih bi pod svoju kontrolu trebalo da stavi Centar za razvoj poljoprivrede i sela i revitalizovati ih.

“Mještani ovih naselja se i dalje okupljaju i prodaju razne vrste robe, ali bez ikakvog nadzora i upravljanja. Izgradnjom rejonskih pijaca podrazumijeva se ograđivanje lokacija, dovođenje vode, gradnja sanitarnih čvorova, karantin prostor i ostala infrastruktura”, rekao je Ilić.

Dodao je da će biti prisutna i veterinarska služba, dok će sanitarni inspektori kontrolisati ispravnost proizvoda.

Prema njegovim riječima, devastirana pijaca u Lazarevu bi takođe trebalo da bude otvorena iduće godine i bila bi centralna rejonska pijaca na kojoj bi poljoprivredni proizvođači prodavali svoje proizvode.

“Za pijacu u Lazarevu su prije nekoliko dana izrađeni urbanističko-tehnički uslovi. Sada je u planu projektovanje, pribavljanje dokumentacije i građevinske dozvole pa da krenemo s tim projektom”, istakao je Ilić.

Dodao je da će se otvaranjem ovih pijaca poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prodaja njihovih proizvoda, a da će u isto vrijeme biti bliži svojim domaćinstvima.

“Glavni cilj rejonskih pijaca je da se olakša kupnja i prodaja poljoprivrednih proizvoda”, naglasio je Ilić.

Đurađ Ivić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Potkozarje, rekao je da trenutno nemaju nikakvu pijacu. Prema njegovim riječima, prije dvije godine su predložili ideju da se ovako nešto otvori jer je ovo naselje poveznica Banjaluke i Prijedora.

“Izgradnja pijace doprinijela bi većem razvoju naše mjesne zajednice, a imamo i dovoljno lokacija na kojima bismo je mogli izgraditi i otvoriti”, kazao je Ivić.

(Nezavisne)