grijanje

BANJA LUKA, 27. avgusta – Pripreme za sezonu grijanja 2019/2020 u okviru sistema daljinskog grijanja grada, koje podrazumijevaju remont i sanaciju proizvodnih postrojenja i distributivne mreže, te nabavku energenta, realizuju se u skladu sa definisanim planom Eko toplana, saopšteno je iz ovog preduzeća.

– Kada je riječ o radovima na toplifikacionoj mreži, trenutno je u toku sanacija cjevovoda na dvije lokacije na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića. U pitanju su kritične dionice na kojima su najčešći kvarovi, tako da bi ovim popravkama i zamjenom cijevi trebalo da bude riješen problem prekida isporuke toplotne energije, do kojih dolazi usljed pucanja cijevi tokom sezone grijanja na  tom dijelu distributivne mreže – rekli su u Eko toplanama.

Dodali su da će tehničke službe Eko toplana krajem ove i početkom predstojeće sedmice u okviru projekta izgradnje novog kružnog toka na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Solunske i Kozarske, zamijeniti dio dotrajale trase vrelovoda novim cijevima.

Napomenuli su da je u  okviru sanacije distributivne mreže, nedavno završena i zamjene dijelova trasa novim cijevima u ulicama Olimpijskih pobjednika i Carice Milice.

Podsjetili su u okviru priprema za narednu sezonu grijanja, sanirani toplovodi i vrelovodi na nekoliko najproblematičnijih lokacija na kojima već dugi niz godina dolazi do čestih kvarova i velikih gubitaka vode, pa samim tim i gubitaka toplotne energije prilikom isporuke korisnicima.

-Među tim lokacijama su vrelovod i toplovod u ulici Anđe Knežević, gdje su radnici Eko toplana u dužini trase od oko 100 metara u potpunosti zamijenili dotrajale cijevi stare preko 45 godina.

Jedna od većih popravki je i ona kod tvrđave Kastel. Riječ je o još jednoj kritičnoj dionici na kojoj je su zamijenjene dotrajale cijevi u dužini trase od 130 metara – objasnili su u ovom preduzeću.

Naveli su do sada završene i druge sanacije na više lokacija u ulicama Braće Mažar i majke Marije, Kralja Petra I Karađorđevića, Majke Jugovića, Dragiše Vasića, Slobodana Kusturića, te na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića i Bulevaru Desanke Maksimović. Sanirani su i dijelovi cjevovoda u Pilanskoj ulici, Bulevaru vojvode Živojina Mišića i ispod mosta Venecija.

– Osim navedenih radova, do sada je izvršena i sanacija preko 40 vrelovodnih šahtova, te remont preko 95 odsto toplotnih podstanica – rekli su u ovo preduzeću.

Kada je riječ o nabavci drvnog sortimenta, u Eko toplanama su naveli da  su još krajem sezone 2018/2019 počele nabavljati energent za predstojeću sezonu grijanja.

– Do sada je vlastitim sredstvima, u skladu sa planom nabavke energenta, obezbjeđeno oko 60 odsto potrebnog energenta za sezonu 2019/2020.- istakli su u ovom preduzeću.

(Srpskainfo)