Nije prošlo mnogo vremena, a pripreme za novogodišnju noć su već u punom jeku.

Ali ako imate pravu novogodišnju jelku u svom domu, možda biste željeli da je držite na oku kako vam neželjeni gosti ne bi pokvarili prazničnu sezonu.

Oni koji su kupili drveće, upozoreni su da paze na grudve veličine braon oraha, koje liče na šišarke skrivene u granama – jer to zapravo može biti vreća od 100-200 jaja bogomoljke. Stručnjaci kažu da temperatura u našim domovima može ubrzati vrijeme potrebno za izleganje jaja, što znači da bi vaš život mogao biti pun buba, ako ih ne uočite na vrijeme.

Objava na Fejsbuku koja je postala viralna za prethodnu Novu godinu, ponovo se dijeli na mreži kao upozorenje nakon što je čovjek pronašao dvije grudve na svom drvetu i savjetovao druge o najboljem načinu da se izbore sa problemom.

Čovjek po imenu Danijel Rid je ranije napisao: „Ako slučajno vidite masu veličine oraha/u obliku oraha na svom božićnom drvetu, ne brinite, odsjecite granu i stavite je u svoju baštu. Ovo su 100-200 jaja bogomoljke! “Ove godine smo imali dvije jajne mase na našem drvetu. Ne unosite ih unutra, izleći će se i umrijeti od gladi!”

Zašto su bogomoljke korisne?

One se hrane lisnim vašima, a svim insektima koji su manji od njih. Bogomoljka napada iz zasjede i hvata plijen prednjim nogama. Često mogu da pojedu i pripadnike svoje vrste. Ona je veoma korisna, jer tokom dana pojede od 20 do 30 mrežastih stenica koje najčešće napadaju kruške. Pogoduje im toplo vrijeme, aktivnije su danju, a možete ih vidjeti od početka juna do kraja oktobra.

Insekti iz reda tripsa smatraju se velikim štetočinama, jer se uglavnom hrane biljkama. Međutim, pojedine vrste tripisa se hrane drugim insektima, sporama i grinjama i zato ih smatraju korisnim, piše Magazin Novosti.

(Srpskainfo)