Malina je vrsta biljke iz roda kupina i malina i porodice ruža, a njeni plodovi su mnogobrojne koštunice spojene razraslom, sočnom cvjetnom ložom crvene boje, poznate po jedinstvenoj aromi te delikatno kiselkastom okusu.

Malina je u svim razvijenim zemljama svijeta veoma cijenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, okusa i mirisa, a zatim i zbog ljekovitih svojstava. Grm potiče iz jugoistočne Evrope, raste uz rubove puteva i šumaraka, a sve se češće uzgaja i u vrtovima.

Najukusniji i najzdraviji su svježi plodovi maline. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima te je zbog toga dobar prirodni lijek za razne bolesti. Od vitamina i minerala sadrži vitamin C, vitamine iz grupe B kompleks, E, K, magnezijum, željezo, kalijum, kalcijum i fosfor.

Preporuke su da se malina konzumira svježa, ali svakako svoja ljekovita svojstva zadržava i kada se od nje pripremaju marmelada, džem, sok, liker…

Recept za džem

Sastojci:

4 kg malina (svježe ili odleđene)

1 kg šećera

2 pakovanja vanilin šećera

Priprema:

Dobra strana ovog džema od malina je što je podjednako ukusan bilo da se pravi od svježih ili od onih iz zamrzivača. Maline možete oprati pod slabim mlazom vode vodeći računa da se ne raspadnu. Zatim ih rasporedite po čistom stolnjaku da se dobro ocijede i osuše. Tegle i odgovarajuće poklopce takođe operite, osušite i sterilišite u rerni zagrijanoj na 75 do 100 stepeni oko jedan sat.

Nakon pranja i sušenja maline sipajte u šerpu i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok tečnost otprilike do pola uvri. Zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Kuvajte još 45 minuta na tihoj vatri, koliko da džem lagano vri, ali sada uz stalno miješanje. Odvojte kašičicu džema na tanjir, kada se ohladi treba da ima gustinu kao i svaki džem, kad tanjir uspravite treba tek lagano na klizi.

Vreo džem zatim sipajte u vrele, sterilisane tegle. Tegle dobro zatvorite poklopcima i umotajte ih u ćebe te ostavite da se lagano hlade.

Hladan džem spakujte na hladno i tamno mjesto, a otvorenu teglu čuvajte u frižideru.

Od količine namirnica koje ste upotrijebili dobićete osam teglica od 350 g džema, ili oko 3,5 do četiri standardne tegle od 750 g.

(Nezavisne)