manifestacije

BANJA LUKA, 04. decembra – Najviše turističkih manifestacija u Banjaluci očekuje nas u maju i junu, kada će građani i posjetioci moći uživati u brojnim koncertima i festivalima.

U kalendar događaja Grada za 2020. godinu uvršteno je 28 različitih turističkih manifestacija, koje će organizovati udruženja građana i privatne agencije. Oni će za pripremu i održavanje od Gradske uprave dobiti novčanu podršku u ukupnom iznosu od 80.000 KM, a biće im ustupljeni i javni prostori kao što su Kastel i sportske dvorane.

Naredna godina u gradu počeće uz 16. kulturno-sportsku manifestaciju “Zimsko prelo” u Piskavici, uz bogatu gastro ponudu tog kraja, nastup krajiških pevača, te nadmetanje u starim sportskim disciplinama. Banjalučani će moći posjetiti i treći Festival čokolade i vina, koji priprema Udruženje radnika u turizmu, gradske ulice rezervisane su za RMC polumaraton, a po prvi put najavljeno je održavanje maskenbala za djecu “Teta Visibaba”.

U maju je planirano 6 manifestacija, tradicionalni koncert “Živjeti slobodno”, koji povodom Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom organizuje Udruženje “Sloboda”, festival kraft piva, vinski i gastro festival, Moto fest, Ćevap fest, te otvaranje ljetnje sezone na “Akvani”.

cevap-fest

Serija turističkih događaja nastavlja se i u junu, uz viteški festival “Kastrum”, Vikend fest, koncert “Dubioza kolektiva”, međunarodnu biciklističku manifestaciju “B-hard”, Jun fest, Banjalučko ljeto uz koncert Halida Bešlića, te dvomjesečni događaj “Slikarstvo i muzika na trgovima Banjaluke”, koje priprema Gradski tamburaški orkestar.

Druga polovina godine proteći će uz Banjalučku motorijadu, najstariju gradsku manifestaciju “Ljeto na Vrbasu”, trku dajaka, četvrtu turističku regatu, festival domaćih proizvoda, Dril end Čil festival u kanjonu Tijesno, drugo izdanje Banjalučkog oktobarfesta, te novogodišnju trku Djeda Mrazova za kraj.

Uz turističke manifestacije pripremljen je i kalendar kulturnih dešavanja za iduću godinu sa 31 događajem. U ovaj kalendar uvrštene su brojne tradicionalne manifestacije, poput Kočićevog zbora, Dana Vlade Miloševića, Đurđevdanskog festivala dječije pjesme, Teatar festa, Noći muzeja, kao i Sajam za djecu i porodicu, Kozara etno, Dječiji sajam i drugi.

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku rekli su da su udruženja i kulturni radnici pokazali, do sada, najveći interes za učešće u realizaciji projekata, jer je na javni poziv stiglo 50-ak prijava.

Ova dva dokumenta naći će se pred odbornicima Skupštine grada na idućoj sednici, zakazanoj za 11. decembar.

(Srpskainfo)