BANJALUKA, 28. maja – U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci od danas mogu da se kupe majice sa logom ovogodišnje manifestacije “Noć muzeja” po cijeni od 10 KM, a sav prihod od prodaje biće proslijeđen za pomoć stanovništvu koje je pogođeno nedavnim katastrofalnim poplavama.

S obzirom da je vizuelni identitet “Noći muzeja”, koja je trebalo da se održi 17. maja, već bio izrađen, a manifestacija je odgođena usljed stupanja na snagu vanredne situacije u Republici Srpskoj, Muzej savremene umjetnosti Srpske odlučio je da, umjesto dijeljenja ovih popularnih majica, iskoristi priliku da se solidariše sa ugroženima stanovništvom.

Iz Muzeja je saopšteno da je ova akcija i simboličan vid obilježavanja manifestacije “Noć muzeja” i Međunarodnog dana muzeja, objavila je SRNA.

Dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević osmislio je dva dizajna za majice, od kojih je jedan vođen smjernicama zvaničnog vizuelnog identita Evropske noći muzeja, koja je ove godine obilježila 10 godina postojanja.

Inspiracija za drugi dizajn proistekla je iz ostvarenja polaznika Škole crtanja i slikanja “Dragaš”, koji su učestvovali na Radionici stop animacije u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske od 23. do 25. aprila.

Iz muzeja navode da je udruživanje kreativnih ideja sa zamislima dizajnera muzeja jedan od načina kojima Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske podstiče i promoviše mlade talente.