BANJA LUKA, 17. juna – Od dugo najavljivane obnove i ponovnog otvaranja tržnice u naselju Lazarevo, kao mjesta na kojem su poljoprivredni proizvođači iz Banjaluke trebali prodavati svoje proizvode, nema ništa.

U pitanju je devastirani prostor nekadašnje tržnice u toj mjesnoj zajednici, koji već godinama zjapi prazan. Njemu bi se, prema najavama koje su se u zadnjih nekoliko godina mogle čuti od nadležnih, trebala vratiti stara funkcija.

Posljednje informacije iz Centra za razvoj i unapređenje sela, organizacije koja je bila zadužena za realizaciju ovog projekta, govore da se odustaje od njegove realizacije.

– Urbanisti su sagledali stanje i konstatovali da uz tržnicu, ali ni u neposrednoj okolini, nema dovoljno parking mjesta koji bi trebao imati jedan tržnički prostor.  Zbog toga odustajemo od obnove prostora u Lazarevu, jer je utvrđeno da on ne ispunjava uslove za razvoj tržničke djelatnosti. Naime, građani ne bi imali mogućnost da dođu na tu lokaciju i da bezbjedno obave kupovinu – kazao je direktor Centra, Draško Ilić.

Dva cilja

Kaže da će taj prostor vjerovatno biti iskorišten za neku drugu namjenu, ali nije mogao precizirati koju.

Iako se odustaje od stare/nove tržnice u Lazarevu, Ilić naglašava da se neće odustati od otvaranja novih tržničkih prostora u Banjaluci za plasman proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača, već da će cijela priča biti preorjentisana u drugi pravac.

– Umjesto jedne lokacije, sada idemo u pravcu da na više mjesta u gradu postavimo prefabrikovane kontejnere za prodaju poljoprivrednih proizvoda, i to u naseljima Obilićevo, Starčevica, Nova varoš, Borik i Lazarevo. Ovog trenutka plan je da pokrijemo te dijelove grada, a kontejneri će biti postavljeni na javnim površinama – precizirao je Ilić

Objasnio je da bi se na ovaj način ispunila dva cilja. Prvi je da se proizvođačima s teritorije Banjaluke ponude uslovi da mogu plasirati svoje proizvode, bez plaćanja naknade za iznajmljivanje prostora za prodaju.

– Tu neće imati mogućnost da proizvode prodaju preprodavci roba, koja dolaze sa drugih destinacija – precizirao je on.

Drugi cilj je da se građanima, koji u gore navedenim dijelovima grada žive, prvenstveno u stambenim blokovima, približe  poljoprivredni proizvodi lokalnih proizvođača.

Finansiranje

Naveo je da bi finansiranje ovog projekta trebalo ići preko eksternih izvora finansiranja.

– Mi smo sada u fazi izrade ovog projekta koji ćemo kandidovati za sredstva  preko projekta EUAgri 4. Radi se o izuzetnom projektu i očekujem da će biti prihvaćen kroz aplikaciju koju radimo – kazao je Ilić.

Prema dostupnim informacijama, Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspolaže sa 20 polovnih kontejnera, koji su prethodno imali drugu funkciju i kojima je neophodna prefabrikacija za novu funkciju, prodajnih mobilnih objekata. Nakon prefabrikacije, svaki mobilni objekat bi imao dva prodajna štanda, što bi ostvarilo mogućnost za plasman proizvoda za 40 poljoprivrednih proizvođača.

– Postupak dodjele ovih prodajnih prostora bio bi definisan određenim aktima, pa bi proizvođači plaćali samo osnovne obaveze kao što je potrošnja električne energije, vode, te za “Čistoću”, dok bi objekti bili u vlasništvu Centra. Grad Banjaluka bi imao obavezu da odredi adekvatne površine u ovim naseljima, gde bi se pijačni prostor mogao organizovati – navedeno je u programu rada ove gradske institucije.

Rejonske pijace

Pored tržnice u Lazarevu, zadnjih godina su se obavljale pripreme za otvaranje četiri rejonske pijace u seoskim mjesnim zajednicama. Prema informacijama iz Centra za razvoj i unapređenje sela, od tog projekta se nije odustalo, jer je izgradnja rejonskih pijaca u mjesnim zajednicama Stričići, Krmine, Bronzani Majdan i Potkozarje uvrštena u ovogodišnji program radova ove institucije. Na ovim lokacijama bi se, pored poljoprivrednih proizvoda, trebala prodavati i stoka.

(Srpskainfo)