BANJA LUKA, 22. oktobra – Autobusku liniju 13A, koja vozi od Zalužana do centra, treba produžiti još do Paprikovca kako naši stanovnici koji idu do bolnice ne bi morali presjedati u druge autobuse.

Poručuju to mještani Kuljana, koji su već nekoliko puta od nadležnih tražili da udovolje ovom njihovom zahtjevu. Mjesna zajednica slala je ranijih godina dopise Gradskoj upravi Banjaluka i prevozniku, a ovaj problem, kako ističu, posebno je izražen sada, u vrijeme pandemije virusa korona.

Predsednik Savjeta MZ Jovica Tomić podsjeća da je ovo veliko naselje, te da imaju mnogo starijih sugrađana kojima su posjete Univertiteteskom kliničkom centru RS, nažalost, svakodnevica i kojima bi mnogo značilo da linija vozi do Paprikovca.

U “Autoprevozu”, koji vozi na liniji 13 A, potvrđuju da su im se do sada više puta obraćali mještani Kuljana i Zalužana sa zahtjevom za produženjem ove linije do stajališta na Paprikovcu. Ovo preduzeće, dodaju, dalo je svoju saglasnost, jer smatraju da ima opravdanih razloga za produženje tražene linije. Poručuju da posjeduju materijalne i kadrovske resurse za održavanje linije, te da bi već sutra mogli početi da voze produženu liniju, ako Gradska uprava odobri izmjenu redova vožnje.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ipak stiže negativan odgovor, a razlog je, kako ističu, važeći ugovor s javnim prevoznicima.

– Do kraja ove kalendarske godine male su šanse da nešto mijenjamo. Imamo ograničenja po trenutnom ugovoru, pogotovo sada, u ovoj situaciji s epidemijom virusa korona, kada Grad insistira da se održavaju postojeći polasci. A i to moramo sufinansirati zbog smanjenog broja putnika i javnog apela da se ne koristi javni prevoz. Tako da o novim pomijeranjima, redovima vožnje i polascima možemo razgovarati nakon 31. decembra, kada ćemo imati novi ugovor i kada su mogućnosti nešto povoljnije za Grad – zaključili su iz resornog Odjeljenja.

Trenutno su na području Banjaluke registrovane 23 gradske i 34 prigradske linije.

Javni prevoz u Banjaluci od 2014. godine održava sedam preduzeća, i to: „Autoprevoz“, „Bočac–turs“, „Central–kompani“, „Pavlović-turs“, „Rale-turs“, „Žak-turs“ i „Aldemo–turs“ na pet grupa linija. Sa ovim prevoznicima je potpisan ugovor do kraja ove godine.

(Srpskainfo)