Patrijar-Pavle

BANJA LUKA, 22. januara – U Banskom dvoru 23. januara 2020 godine (četvrtak) u 19:00 časova biće promovisana knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali” autora Đorđa Randelja u saradnji sa Izdavačkom kućom „Prometej“ iz Novog Sada.

O knjizi će govoriti episkop Jovan (Eparhija pakračko – slavonska), Nenad Novaković, Predrag Maravić i autor.

Nakon smrti patrijarha Pavla, 44. patrijarha na tronu Svetog Save, Đorđe Randelj napisao je knjigu o nevjerovatnom životu ovog jedinstvenog čovjeka. Knjiga je doživjela četiri izdanja i nedavno je, po zapovijesti novog patrijarha srpskog Irineja, prevedena i na engleski jezik, a izašla je i u izdanju Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Danas se knjiga “Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali” može dobiti u svim crkvama i svim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, od Njemačke i Austrije do Amerike, Kanade i Australije. Prema riječima Randelja, knjigu nije ni morao prevoditi, jer Srbi u Čikagu ili Torontu više vole da je imaju na srpskom nego na engleskom jeziku. Knjiga će vam omogućiti uvid u način razmišljanja i vrijednosti za koje se zalagao čovjek koji predstavlja jedan od svjetlijih primjera u našoj novijoj istoriji.

– Namjera ove knjižice je da srpski narod konačno sazna, ili bar nasluti, pa krene u dalje traganje, koga je to u ličnosti patrijarha Pavla imao za duhovnog vođu u najtežih četvrt veka svoje moderne istorije – kaže autor, Đorđe Randelj.

(Banjaluka.net)