umjetnici

BANJA LUKA, 16. avgusta – Violinistkinja Natalija Todorović održaće u avgustu dva koncerta gdje će sa njom kao gosti nastupiti učenici škole gitare, kao i mali violinista polaznik njene radionice.

Ova profesorica violine nastoji na svakom koncertu i kulturnom dešavanju promovisati i mlade umjetnike i dati im prostor da pokažu svoje muzičke vještine.

Prvi koncert održaće se 22. avgusta u Mrkonjić Gradu gdje će sa njom kao gosti nastupiti učenici škole gitare. Koncert će se održati na platou ispred Kulturnog centra „Petar Kočić“ u 19 časova, a pored Natalije i mališana dio koncerta biće i Saška Felstinski i pesnikinja Marija Rozić.

– U Art dvorištu Banskog dvora održaću koncert 27. avgusta u 21 čas, gdje će kao gost sa mnom nastupiti i polaznik moje Radionice za violiniste. Ovaj koncert se održava u saradnji sa kolegom Vladom Danićem i gostima. Sa mojom sestrom koja svira violončelo izvešću Mocartovu sonatu, a sa koleginicom koja svira violu, Mirjanom Kremenović, izvešću moju Sonatinu za violu i violinu – objasnila je.

Kako kaže, ovo će joj biti drugi po redu koncert u Art dvorištu, a saradnju sa Kultunrim centrom Banski dvor ima još od studentskih dana, kada je imala svoj prvi solisticki koncert u njihovoj organizaciji.

– Praksa mi je da u svakom gradu nastupim jednom godišnje i kad  sam razmišljala o sali i Art dvorištu uvijek bih radije izabrala pozornicu na otvorenom. Mnogo je suptilniji osjećaj, kao da sam povezanija sa publikom. Naša je publika željna koncerta klasične muzike na otvorenom i to mi se pokazalo u Jajcu i Novom Gradu gdje sam nedavno imala koncert – rekla je Natalija.

Kako kaže, još kao studentica imala je više prilika da nastupa na otvorenom i od tada joj je poznata čar tih koncerata.

– Iskreno zahtijevaju malo veću koncentraciju, nedavno su na tvrđavi u Jajcu gotovo počele da lete note po sceni, jer je krenuo vjetar. Uvijek možete imati tako neku neočekivanu situaciju, ali svakako da me posebno inspirišu i radujem im se – kaže ona.

U prethodnom periodu na koncertima je često izvodila i vlastite kompozicije, plan joj je da do kraja godine uradi i reizdanje CD na kojem će biti samo radovi koji je ona komponovala.

– Želim malo osvježiti tu priču, jer vidim da se publici svidjaju moje kompozicije. To su sve moje autorske kompozicije, snimljene u studiu Oksigen, na čelu sa frontmenom grupe “Balkan ekspres” Momom Nikićem. Primijetila sam da je jedan takav CD jednistven i da uvijek zapaženo prolaze moje kompozicije. Mislim da je to i jedini tip ovog CD u BIH, pisan za violinu. Uskoro će i nova školska godina pa me i kao pedagoga očekuje aktivno bavljenje i prireme par mojih dobrih takmičara na violini – rekla je ona.

Učenici dio “Kulture u prolazu”

Učenici Natalije Todorović koji pohađaju muzičku školu Vlado Milošević u septembru će biti dio projekata Kultura u prolazu, koji se održava u atrijumu Gradske uprave.

– Moji su učenici vrlo aktivni kao i ja sama. Ti su koncerti su vrlo simpatični i na spontan način promovišu klasičnu muziku, nekako oplemenjuju onaj prostor. Sam atrijum je vrlo akustičan i prijatan za sviranje i svakako ga treba koristiti. Sadašnja ministarka kulture gospođa Natalija Trivić je pokrenula cijelu tu priču prije godinu dana i ispalo je vrlo interesantno i jako korisna praksa i za studente i učenike – kaže Natalija.

(Srpskainfo)