sport

BANJA LUKA, 03. oktobra – Učenici u svim banjalučkim osnovnim školama od ovog mjeseca imaće priliku da besplatno učestvuju u sekcijama fizičkog, u okviru programa “Razvoj sporta kroz školske sekcije”.

Profesori fizičkog vaspitanja potpisali su ugovore s Gradskom upravom o angažmanu u projektu besplatnih sportskih sekcija.

Rad u sekcijama počinje ove sedmice, a projekat se odnosi na osnovce u uzrastu od drugog do petog razreda.

– Grad je proveo proceduru, izabrali smo 32 profesora za 26 osnovnih škola, obezbijeđen je novac u budžetu i nema nikakvih prepreka da „Sport u školama“ bude i ove godine u Banjaluci. Imamo većih gradskih škola za koje smo obezbijedili po dva profesora zbog velikog broja djece koja su bila zainteresovana za učešće u projektu – rekao je načelnik Odjeljenja za sport, omladinu i zdravstvo Dragan Banjac, koji je podsjetio da je Banjaluka jedina lokalna zajednica koja sprovodi ovakav projekat.

Planirano je da se sportske sekcije održavaju nakon nastave, od 18.40 do 20 časova ili u terminu za koji nastavnik sporta procijeni da je odgovarajući.

Novina je da će se sa djecom ove godine znatno više raditi i na samim časovima fizičkog.

–  Imamo 11 profesora koji su na stručnom usavršavanju, odnosno bez prethodnog radnog iskustva. Oni će sa mentorima, pored sekcija, raditi i u nastavi od 5. do 9. razreda, jer je to obaveza da bi mogli kasnije polagati stručni ispit. To znači da će biti više aktivnosti na časovima fizičkog. U Gradu smo mišljenja da profesori treba, za razliku od učitelja i učiteljica, da vode časove fizičkog od drugog do petog razreda, ali po planu to nažalost nije moguće. Iz tog razloga smo pokušali da uvedemo dodatne sekcije fizičkg da na neki način kompenzujemo sve djeci – rekao je Banjac.

Prošle godine kroz projekat je prošlo 1.600 djece, od drugog do devetog razreda.

Sedmična aktivnost

– Pokušavamo da po ugledu na neke zemlje u regionu kao što su Slovenija, Mađarska obezbijedimo pet sati fizičke aktivnosti tokom sedmice. To je krajnji cilj. Sva istraživanja pokazuju da je djeci sportska aktivnost potrebna i da to treba biti sistemski i planski organizovano – kažu u Odjeljenju za sport i omladinu.

(Srpskainfo)