BANJA LUKA, 09. maja – Od korona virusa u Republici Srpskoj do sada je preminulo ukupno 65 osoba, saopštili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U protekla 24 časa, bitku su izgubila još četiri pacijenta koji su liječeni u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Najmlađa među njima je žena iz Banjaluke, koja je imala 42 godine, a koja je imala više hroničnih udruženih oboljenja.

Analiza Instituta za javno zdravstvo RS pokazala je da je prosječna starost preminulih u Srpskoj 70-71 godina.

Većina preminulih u Srpskoj imala je više hroničnih udruženih oboljenja, ali je bilo slučajeva da su bitku sa korona virusom gubili i ljudi na samom početku šeste decenije koji prije nego što su zaraženi ovim opakim virusom, nisu bili bolesni.

Antonija Verhaz, načelnica klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, ranije je objasnila da će neki pacijenti umrijeti od infekcije korona virusom tako što će obostrana bronhopneumonija da dovede do zatajivanja respiratorne funkcije.

– Oni će završiti na respiratorima, a tada je ishod neizvjestan. Kod drugih pacijenata koji imaju pridodata udruženja oboljenja, oni će umrijeti od pogoršanja osnovne bolesti, i za njih će se reći da su umrli uz virus korona – objasnila je Verhazova.

Podsjetimo, prvi sličaj zaraze korona virusom u Srpskoj registrovan je 5. marta, a prvi smrtni slučaj zabilježen je 28. marta.

(Srpskainfo)