mala matura

Učenici završenog razreda osnovnih škola u RS malu maturu će ove godine prvi put proslaviti u prostorijama škole ili ustanovama kulture i sporta, ali mnogi roditelji i đaci još nisu s tim dovoljno upoznati.

 Do nesporazuma u vezi s proslavom maturske večeri došlo je u OŠ “Sveti Sava” u Banjaluci, kada su učenici organizovali proteste tvrdeći da su na neki način kažnjeni jer malu maturu moraju slaviti u prostorijama svoje škole.

Miroslav Popržen, direktor OŠ “Sveti Sava”, rekao je da razredne starješine nisu objasnile učenicima da se matura odsad prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS ne smije slaviti u ugostiteljskim objektima.

“Nesporazum je nastao jer djeci nije dobro prezentovano da sada nemaju alternativu već da je po odluci nadležnog ministarstva proslava male mature moguća samo u prostorijama škole ili, ako za to nema uslova, u objektima kulture i sporta”, rekao je Popržen.

Dodao je da su djeca protest organizovala misleći da su kažnjena jer će malu maturu proslaviti unutar škole.

“Nakon razgovora s njima shvatili su da je to novo pravilo koje svi moramo poštovati te da nisu kažnjeni”, objasnio je Popržen.

Istakao je da je ovo velika škola te da imaju sasvim dovoljno mjesta da organizuju proslavu mature.

Milkica Nikić, direktorica OŠ “Jovan Cvijić” u Banjaluci, kazala je da je krajem septembra prošle godine održan sastanak sa Savjetom roditelja, na kojem im je objašnjena odluka nadležnog ministarstva.

“Predstavili smo roditeljima novu odluku, bilo je malo negodovanja, najviše su djeca negodovala zbog maturske večeri u školi”, rekla je Nikićeva.

Dodala je da će i nastavno osoblje kao i roditelji iz Savjeta roditelja biti uključeni u organizaciju male mature.

“Matura će biti proslavljena u školskoj sali, a nastavnici i roditelji će dežurati u dvorištu i prostorijama škole zbog bezbjednosti”, kazala je Nikićeva.

Istakla je da još nisu dogovorili sve detalje u vezi s proslavom, ali da će u ulozi DJ-a najvjerovatnije biti učenici.

Darko Jegdić, direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”  u Trebinju, naveo je da je Savjet roditelja u ovoj školi upoznat s odredbama ovog zakona te da će u narednom periodu biti održan sastanak s razrednim starješinama.

“Mi nemamo uslova u školi za proslavu male mature, tako da ćemo slavlje najvjerovatnije organizovati u prostoru Doma mladih”, rekao je Jegdić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, usvojenom prošle godine, propisano da se proslava maturske večeri za učenike završnog razreda organizuje u prostorijama škole, a ako ne postoje uslovi proslava se može organizovati u ustanovama kulture ili sporta.

“Zabranjeno je unošenje i služenje alkoholnih pića i duvanskih proizvoda maloljetnicima. U organizovanju proslave maturske večeri moraju biti uključeni predstavnici savjeta roditelja i savjeta učenika”, kazali su u ovom ministarstvu.

Dodaju da se organizujući proslavu u školi omogućuje veća bezbjednost učenika, a i nema lake dostupnosti alkohola i duvanskih proizvoda maloljetnicima.

“Svaka škola samostalno utvrđuje datum i vrijeme proslave maturske večeri”, zaključili su u nadležnom ministarstvu.

(Nezavisne)