Gradska inspekcija počela je u petak kontrolu svih vodovoda na području grada kako bi provjerila kvalitet vode i da li pumpna postrojenja zadovoljavaju tehničko-sanitarne uslove.

Pod lupom inspektora je sva mreža koju je preduzeće “Vodovod” prošle godine preuzelo na upravljanje od Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

vodovod-440x315

Foto: N.N.

“Biće utvrđeno da li postoje bilo kakvi nedostaci kako bismo odmah počeli njihovo otklanjanje” – rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman.

Prema njegovim riječima, kontrola će obuhvatiti pregled rezervoara, pumpnih stanica, cjevovoda, šahtova, zone sanitarne zaštite vodoobjekata, kao i kvalitet vode na svim lokalnim vodovodima.

“Osim kontrola kvaliteta vode, koje se obavljaju u laboratorijama Instituta za javno zdravstvo i “Vodovoda”, lokalni vodovodi su pod stalnim nadzorom gradske inspekcije koja kontroliše rezultate tih analiza, kao i stanje mreže i svih objekata” – istakao je Kecman.

Izvršni direktor za tehnička pitanja “Vodovoda” Dario Kuprešak kazao je da su krajem prethodne godine preuzeti svi vodovodi kojima je nekada upravljao Centar za razvoj poljoprivrede i sela i da se njihovo stanje značajno popravilo.

“Odmah smo uspostavili redovnu dezinfekciju i redovnu kontrolu kvaliteta vode. Radili smo na otklanjanju nedostataka, zbog čega je danas stanje ovih vodovoda mnogo bolje, posebno u pogledu isporuke i kvaliteta vode” – ocijenio je on.

Dodao je da je kao jedan od znakova poboljšanja stanja znatno povećan stepen naplate vode kod potrošača.

“Svi potrošači koji nisu imali ugrađene vodomjere obaviješteni su da su dužni da ih imaju. Redovno se radi očitavanje i ispostavljanje računa za utrošenu vodu” – zaključio je on.

Predsjednik mjesne zajednice Ljubačevo Radenko Vujasin pozdravio je ovaj potez i rekao da je kontrola kvaliteta vode od velikog značaja.

“Otkako je preduzeće “Vodovod” preuzelo ovaj posao, znatno je poboljšano snabdijevanje vodom, a i kvalitet je mnogo bolji, što je veoma važno. Mještani su zadovoljni ovom odlukom” – rekao je Vujasin.

Dodao je da je ugrađivanje vodomjera bilo neophodno i da je pozitivno što je to regulisano.

Laboratorija

Kontrola kvaliteta vode odvija se u laboratoriji preduzeća “Vodovod”.

“Godišnje analiziramo više od 5.000 uzoraka vode, kako u hemijskom, tako i u mikrobiološkom pogledu, dok u laboratoriji Instituta za javno zdravstvo Banjaluka godišnje bude analizirano blizu 2.800 uzoraka vode” – kazali su u “Vodovodu”.

Dodali su da rezultati svih analiza pokazuju ispravnost vode za piće u hemijskom, mikrobiološkom, biološkom, parazitološkom, virusološkom i radiološkom pogledu.

(https://www.banjaluka.com/drustvo/provjera-kvaliteta-vode-seoskih-vodovoda/)