BANJA LUKA, 14. juna – Brojna kupališta će ovo ljeto ugostiti veliki broj Banjalučana i putnika namjernika, koji se narednih mjeseci zadese u gradu. Oni će spas od vrućina potražiti uz rijeke na sopstveni rizik,  jer po svemu sudeći ni na jednoj lokaciji neće dežurati spasilačka služba.

Nedostatak osoba, koje bi u slučaju potrebe reagovale, mogu predstavljati veliki problem za bezbjednost kupača, koji ovo ljeto potraže spas od vrućina na obalama rijeka.

To može biti posebno alarmantno ove sezone, kada se očekuje povratak većih grupa građana na kupališta, nakon dvogodišnje prisilne pauze u kojoj je virus korona “zabranjivao” veća okupljanja.

Ranijih godina je bila praksa da se ovaj vid zaštite kupača organizuje na plaži pored nekadašnjeg Zelenog mosta. Ta aktivnost je obustavljena pojavom virusa korona i zadnje informacije pokazuju da najvjerovatnije neće biti ponovo aktivirane, iako su epideimološke mjere već mjesecima ublažene.

Naime, Grad je za ovaj posao u prethodnom periodu angažovao članove RK Buk, ali po svemu sudeći ove godine od toga nema ništa.

– Iz Grada nas nisu kontaktirali po tom pitanju. Ranijih godina, naši spasioci su dežurali na plaži kod starog Zelenog mosta, u sezoni od 1. jula do 1.septembra, uglavnom od 10 do 18 časova, ali ta satnica se mijenjala u skladu sa procjenom rizika – kazao je Miroslav Mišković iz RK Buk.

Dodao je da ne zna šta će biti ove godine te da po tom pitanju treba kontaktirati Grad, jer su oni organizatori.

Smatra da bi na gradskim kupalištima u sezoni trebali dežurati spasioci.

– Na banjalučkim kupalištima bi trebale biti spasilačke službe, ne samo kod starog Zelenog mosta već i na nekim drugim lokacijama. Čujem da Grad planira obnoviti kupalište u Srpskim Toplicama i na toj lokaciji bi trebalo razmisliti, da se uvede dežurstvo spasioca – kazao je Mišković.

Iz Grada Banjaluka nije bilo moguće dobiti informaciju o ovom pitanju. Na postavljeno pitanje nisu odgovorili.

Samo su naveli da su sva kupališta u potpunosti spremna za posjetioce, kada je u pitanju uređenje obala. Nisu mogli reći o kojem broju lokacija je riječ.

– Pod kupalištem se podrazumijeva svako mjesto na obali rijeka gdje se ljudi kupaju, pa ih je iz tog razloga nije moguće taksativno i tačno pobrojati.  Potrebno je reći da se sve obale, bez obzira da li na njima ima kupača ili ne redovno kose, krče i da se prikuplja otpad sa obala, kako i iz korita rijeka, a sve to u sklopu redovnog održavanja – naveli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Kazali su da su za održavanje kupališta u gradu predviđena sredstva, koja se izdvajaju u sklopu higijene i održavanja komunalne opreme.

Dodali su da su pojedine lokacije posebno uređene, jer se na njima okuplja veći broj kupača.

– Na kupalištima gdje se okuplja najveći broj kupača, odnosno na plaži kod Zelenog mosta, postoji dječije igralište, tuševi, klupe, teren za odbojku na pijesku, i sve je uslovno za boravak u ljetnim mjesecima. Želja ove gradske administracije jeste da se Vrbas vrati svim sugrađanima, te mnogo toga treba da se uloži u narednom periodu kako bi ovo bilo realizovano, na zadovoljstvo sugrađana, ali i turista koji ljeto provode pored rijeka u Banjaluci – poručili su iz ovog odjeljenja.

Da su planirana određena ulaganja potvrđuju i najave gradonačelnika Draška Stanivukovića, koji je rekao da će tokom ovog mjeseca početi radovi na potpuno novoj plaži, u koju će biti uloženo pola miliona KM.

– To će biti prva plaža, koja se u posljednjih 20 godina uređuje u Banjaluci – kazao je on i dodao da Grad planira preko donatora obezbijediti sredstva da se u Srpskim Toplicama uredi prostor gdje su topli izvori.

Manifestacije dovode posjetioce na Vrbas

Iz Grada poručuju da je u narednom periodu u planu mnoštvo manifestacija koje trebaju da obogate dešavanja na obalama Vrbasa. – Najpoznatija manifestacija “Ljeto na Vrbasu” ove godine će biti drugačija nego prethodnih, sa druge strane, tu je i sezona dajak čamaca, ali i razna takmičenja koja se održavaju na rijeci Vrbas. Grad ulaže mnogo u sportove na vodi, kao što su rafting, kajak i dajak, svesni činjenice da sva ova dešavanja privuku mnoštvo posjetilaca i turista na obale Vrbasa, te se upravo zbog toga i pristupa detaljnom čišenju i održavanju kupališta, odnosno obala. Dodatno, u Banjaluci je izgrađeno i prvo dajak pristanište, te je samim tim i dodanto uređeno područje oko plaže Abacija – poručili su iz Gradske uprave.

(Srpskainfo)