BANJA LUKA, 22. jula – Sve službe banjalučkog Doma zdravlja naručuju i pružaju usluge građanima, ali i dalje u manjem obimu od onog koji je bio prije pandemije.

Dom zdravlja svoj rad prilagodio je na 75 odsto kapaciteta, u skladu sa odlukom Štaba za vanredne situacije RS od 22. juna.

Termini naručivanja pacijenata usklađeni su sa trenutnom epidemiološkom situacijom i preporukama, kao i trenutnim kapacitetima Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

– S obzirom da se svi pregledi, izuzev pregleda pacijenata u hitnim stanjima i trudnica, naručuju telefonom, na preglede se ne čeka duže od par dana. Najčešće budu u roku od dva ili tri dana – rekao je za Srpskainfo portparol Doma zdravlja Bojan Vujičić.

Napominje da su zdravstveni radnici sve ovo vrijeme pružali građanima neophodne zdravstvene usluge, prvenstveno kada se radi o hitnim zdravstvenim ili neodložnim stanjima koja zahtjevaju preglede, propisivanje terapije kao i izdavanje raznih administrativnih dokumenata.

– I dalje su nam radnici iz ostalih službi naše ustanove raspoređeni kao ispomoć u Higijensko-epidemiološkoj službi – dodaje on.

Ispred objekta Poliklinike svaki dan možemo vidjeti veliki broj građana, podjednako i starijih i mlađih, koji čekaju u redu na pregled.

Na ovoj lokaciji nalaze se inače službe koje pružaju usluge iz oblasti porodične medicine, ginekologije, pedijatrije, RTG i ultrazvučne dijagnostike, stomatologije i laboratorije koje su u sklopu Doma zdravlja.

Takođe, tu su smješteni i Zavod za stomatologiju kao i Zavod za medicinu rada i sporta.

Da bi se ispoštovale epidemiološke preporuke, odnosno da se ne bi stvarale gužve u čekaonicama, izdavanje hronične terapije, raznih administrativnih uverenja i slično, od početka pandemije obavlja se telefonskim naručivanjem.

– Shodno tome, veći broj korisnika naših usluga ispred naših objekata čeka da im izda ono što im je potrebno. Svi pacijenti koji imaju naručen termin u nekoj od  službi, poslije trijaže koje obavlja medicinsko osoblje ispred objekata, ispunjene epidemiološke ankete i izmerene tjelesne temperature, ne čeka dugo ispred ulaza, već u kratkom vremenskom periodu ulazi u objekat gde dobija svoje usluge, tj. bude pregledan. Prednost pri ulasku u objekat se određuje po osnovu vremena zakazanog termina za pregled, izuzev pacijenata sa neodložnom i hitnom simptomatologijom – precizira Vujičić, dodajući da je kod porodičnog doktora ista procedura kao i u drugim službama.

Naglašava i kako je važno da pacijent ima zakazan termin kod svog porodičnog ljekara kada će biti i primljen na pregled. Pacijenti koji su životno ugroženi primaju se odmah bez obzira da li imaju zakazan termin ili ne, kao i oni kojima je neophodno odmah pružiti zdravstvenu uslugu.

Od početka pandemije, među medicinskim osobljem Doma zdravlja Banjaluka zabilježeno je sedam pozitivnih nalaza na Kovid-19, od čega je pet izliječenih, dok se dvoje vode kao aktivni slučajevi. Kako su precizirali, od sedam potvrđenih pozitivnih nalaza, kod pet zdravstvenih radnika je utvrđeno da su se zarazili u bliskim kontaktima unutar svoje porodice, odnosno van zdravstvene ustanove.

Ambulanta za respiratorne infekcije

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija: povišena tjelesna temperatura, kašalj, malaksalost, bol u mišićima, otežano disanje, pregledaju se u „ARI“ ambulanti – ambulanti za akutne respiratorne infekcije na Poliklinici.

Nakon pregleda i na osnovu preporuka Instituta za javno zdravstvo RS po „Definiciji slučaja za svrhe testiranja“, doktor odlučuje da li se pacijent treba testirati ili ne.

Ako je potrebno testiranje, doktor iz „ARI“ ambulante popunjava obrazac za laboratorijsko testiranje u dva primerka, te šalje pacijenta na testiranje u plavi šator kod Poliklinike.

Testiranje se obavlja svaki radni dan i za pacijente iz „ARI“ ambulante u periodu od osam do deset časova. Ova ambulanta radi svakim danom od sedam do 20 časova.

Uzorci za testiranje na Kovid-19 uzimaju se za pacijente koji su tog dana obavili pregled do deset časova u „ARI“ ambulanti i kod kojih postoji sumnja na virus korona.

– Takođe, pacijentima koji su taj dan obavili pregled posle deset, a kod kojih postoji sumnja na Kovid-19, bris se uzima sutradan opet u terminu od osam do deset časova- kažu u Domu zdravlja.

(Srpskainfo)