fb

Čak se i opreznijima među nama može dogoditi da im neko upadne u korisnički profil na najvećoj društvenoj mreži svijeta. Otkrijte kako možete provjeriti je li se to dogodilo i vama.

 Ovo je pregled načina kako možete ustanoviti ima li još neko osim vas pristup vašem korisničkom računu na Facebooku.

Provjerite spisak logovanja na Facebook

Facebook prati sve uređaje koje koristite kako biste se ulogovali u vaš korisnički račun. Ne samo što možete pogledati spisak logovanja kako biste provjerili ima li na njemu nešto što ne prepoznajete, već možete namjestiti slanje obavijesti u situacijama kad se u vaš korisnički račun neko loguje sa nepoznatog uređaja ili web preglednika.

Logujte se u vaš korisnički račun, kliknite na strelicu u gornjem desnom uglu ekrana i iz menija odaberite Settings. Zatim na lijevoj strani kliknite na Security and Login. Skrolajte dolje, kliknite na Setting up extra security pa na Get alerts about unrecognized logins i zatim na Edit.

Možete zatražiti slanje obavijesti smartfonom, e-poštom ili oboje. Odaberite što vam odgovara i kliknite Save Changes. Imajte na umu kako ovaj postupak neće blokirati pokušaje logiranja već vas samo o njima obavijestiti.

Pregledajte lokacije logovanja

Provjerite gdje sve imate otvoren Facebook, kao i povijest nedavnih aktivnosti. Logirajte se u vaš korisnički račun, kliknite na strelicu u gornjem desnom uglu ekrana i iz menija odaberite Settings. Zatim na lijevoj strani kliknite na Security and Login i skrolajte do Where you’re logged in. Kliknite na tu opciju. Dobićete pregled gdje sve trenutno imate otvoren Facebook te popis nedavnih aktivnosti. Uz svaku stavku biće označena vrsta uređaja, lokacija i datum.

Što ako vidite nešto što ne prepoznajete?

Kliknite na tri tačkice uz naziv stavke i odaberite Not You pa Secure Account te slijedite uputstva. Poželite li zatvoriti sve što je otvoreno odjednom, odaberite pri dnu popisa Log out of all sessions. Učinite li to, dobra je ideja odmah promijeniti lozinku i uključiti dvostepensku provjeru.

Kako ćete znati je li netko hakovao vaš korisnički račun na Facebooku?

Hakeri ne moraju znati vaše korisničko ime i lozinku kako bi upali u vaš račun na Facebooku. Dovoljno je, na primjer, da ste ostali slučajno logovani na tuđem račanaru. Evo šta u tom slučaju trebate provjeriti:

  • Jesu li vaši lični podaci (ime, datum rođenja, lokacija, poslodavac i tome slično) bili mijenjani?
  • Jeste li se povezali s ljudima koje ne poznajete?
  • Jesu li drugi ljudi primili od vas poruke koje niste poslali?
  • Jesu li se na vašem vremenskom fidu počele pojavljivati neobične poruke?

Ako je odgovor na bar neka od ovih pitanja pozitivan, neko drugi koristi vaš korisnički račun na Facebooku mimo vas.

Jedan od alata pomoću kojeg možete provjeriti je li netko upao u vaš račun na Facebooku je Have I Been Pwned. Unesite li e-mail adresu ili korisničko ime, to će web odredište pročešljati bazu podataka poznatih hakovanja. Pronađe li nešto, obavijestiće vas koji su korisnički računi provaljeni i odakle je provala krenula.

Odmah obavijestite Facebook

Ustanovite li da je neko zaista hakovao vaš korisnički račun, nemojte čekati već odmah o tome obavijestite Facebook. Ta društvena mreža ima poseban alat namijenjen upravo tome. Otvorite adresu facebook.com/hacked i recite im zašto mislite da ste hakovani. Na raspolaganju su četiri opcije:

  • I saw a post, message or event on my account that I didn’t create.
  • Someone else got into my account without my permission.
  • I found an account which uses my name or photos.
  • People can see things on my account that I thought were private.

Samo će prve dvije pokrenuti daljnji sigurnosni postupak, dok će preostale dvije vas odvesti na stranice s informacijama o privatnosti i plagijarizmu, piše tportal.

(Nezavisne)