klinika

BANJA LUKA, 31. januara – Univerzitetski klinički centar (UKC) u Banjaluci prijavio je da je preminuo pacijent koji je obolio od gripa, a koji je bio pozitivan na virus gripa tipa A, saopštio je republički Institut za javno zdravstvo.

UKC je ovaj slučaj prijavio 29. januara, a riječ je o osobi starije životne dobi sa višestrukim pridruženim oboljenjima.

U Republici Srpskoj su tokom prošle sedmice domovi zdravlja prijavili 4.705 akutnih respiratornih infekcija, te 821 oboljenje slično gripu, dok je u bolnicama prijavljeno 27 oboljelih od teške respiratorne infekcije, navodi se u saopštenju.

Od 20. do 26. januara među oboljelima od teške akutne respiratorne infekcije 12 ih je prijavljeno u UKC-u u Banjaluci, devet u dobojskoj bolnici, četiri u bolnici Bijeljina i dva u bolnici Trebinje.

U Institutu za javno zdravstvo Srpske navode da je od početka sezone 1. oktobra prijavljeno ukupno 60.912 akutnih respiratornih infekcija, 9.718 oboljenja sličnih gripu i 193 teške akutne respiratorne infekcije.

Od početka sezone najveću učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu imala je regija Istočno Sarajevo, a najmanju Bijeljina i Zvornik, dok je najviše slučajeva teške akutne respiratorne infekcije od početka sezone prijavljeno u dobojskoj bolnici.

Najveći broj oboljelih od oboljenja sličnih gripu je u uzrasnim grupama od pet do 14 godina, te do četiri godine, dok je u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše u uzrasnim grupama do četiri godine i od 30. do 64. godine.

U Institutu napominju da je neophodno redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, te često provjetravanje prostorija, a posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak.

– Trajanje posjete treba svesti na minimum, ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim – navode u Institutu.

(Srna)