Čuvarkuća, jaje koje čuva ukućane od svake nevolje tokom cijele godine!

Čuvarkuća je Vaskršnje jaje koje prvo bude obojeno na Veliki petak. Još se u našem narodu naziva “čuvar”, “stražar”, “stražnik” i za njega se vjeruje da ima posebnu moć.

Kako mu i samo ime kaže, ono čuva ukućane i donosi sreću i blagostanje, tjera zle sile i demone od kuće i ukućana. Zbog toga se čuva cijele godine, dok se ne zamijeni drugom čuvarkućom.

Po pravilu se čuvarkuća uvijek boji u crveno i tako simbolizuje nevino prolivenu Hristovu krv. Jaje je samo po sebi simbol života. Pile samo iznutra razbija ljusku i izlazi na svjetlost dana u život. Takođe, Marija Magdalena je caru Tiberiju poklonila jaje govoreći mu da je Isus vaskrsao i time ukazala na nov život – vječni život.

epa09109198 Hungarian folk artist Jozsefne Meszaros decorates Easter eggs using a variety of techniques during the Egg magic exhibition held at the Kallay Collection in Nyiregyhaza, Hungary, 31 March 2021. The venue is closed due to extraordinary pandemic measures of the government. EPA-EFE/Attila Balazs HUNGARY OUT

Običaj je da se čuvarkuća u Vaskršnje jutro stavi u činiju sa vodom u koju su potopljeni i bosiljak, zdravac i dren. Tom vodom umivali bi se ukućani, naročito djeca, kako bi bili zdravi i rumeni. Običaj je, takođe, da se na vaskršnje jutro djeca „pomiluju“ crvenim jajetom po čelu kako bi bila zdrava, a ovaj čin istovremeno simbolizuje krštenje.

Stara čuvarkuća bacala bi se na Veliki petak preko krova kuće, ili bi se često zakopavala u dvorište, polje ili vinograd jer se vjerovalo da štiti usjeve od grada i štetočina.

Neko je baca i u rijeku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umjesto na kuću koju je sačuvao.

(Srpskainfo)