BANJALUKA, 20. marta – Nesavjesni vlasnici opasnih pasa često svoje ljubimce bez korpe i povoca izvode na ulicu, šetališta i parkove, a građani kažu da strahuju za svoju i bezbjednost djece.

Mještanka Borika Snežana Golić rekla je da je na šetalištu pored Vrbasa od kafića “Marko Polo” do “K4”  gotovo nemoguće šetati od pasa jer njihovi vlasnici ne poštuju zakonom propisana pravila.

– Živim u blizini Rebrovačke crkve, tako da svakodnevno u popodnevnim časovima izađem malo da prošetam uz Vrbas. Međutim, kad je sunčano vrijeme, gotovo je nemoguće proći od pasa koji se kreću zajedno sa svojim vlasnicima, tako da me je strah i hodati tim putem – kazala je Golićeva, objavio je Glas Srpske.

Dodaje da ima savjesnih vlasnika koji svoje ljubimce vode na uzici i sa korpom, ali da češće viđa velike pse bez korpe na njušci.

Dobrila Marić iz Nove varoši kaže da svakodnevno viđa pse po parkovima i ulicama koje vlasnici, a posebno omladina, vode bez propisane opreme.

– Bila sam za vikend u parku “Mladen Stojanović”, gdje je bilo puno djece i omladine. Dva mladića sa tri rotvajlera bez korpe prošetali su se parkom kroz ljude, ne obraćajući pažnju ni na djecu koja okolo trče i igraju se – rekla je Marićeva.

Iz Gradske uprave su rekli da su u toku prošle godine zbog nepropisnog izvođenja pasa vlasnicima izrečene dvije kazne u visini od 100 maraka.

– Psi se mogu izvoditi samo na kratkom povocu dužine do 1,5 metara, sa zaštitnom korpom na njušci – kazali su iz Gradske uprave.

Dodali su da se bez zaštitne korpe na povocu mogu izvoditi psi malih i srednjih rasa koji po prirodi nisu agresivni, kao i štenad do četiri mjeseca starosti.

– Za sedam do deset dana biće završen i jedini park za pse u gradu, pa će vlasnici imati gdje da odvode svoje ljubimce na rekreaciju – rekli su u Gradskoj upravi.

Kazne

Visina kazne za vlasnike pasa koji ne poštuju odluku o zaštiti i držanju životinja iznosi od 100 do 7.000 maraka.

– Visina kazne za pravna lica je od 500 do 7.000 maraka, za fizička od 100 do 1.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 1.800 KM i za samostalnog privrednika od 300 do 1.000 maraka – kazali su iz Gradske uprave.