kruzni tok

BANJA LUKA, 22. oktobra – U okviru investicionog ciklusa  „Banja Luka se gradi“,  danas je pušten u saobraćaj novi kružni tok kod Policijske uprave, na ukrštanju ulica Isaije Mitrovića, Kozarske i Solunske. Ovo je već deseta kružna raskrnica, koja je izgrađena u posljednje tri godine.

-Novi kružni tok jedna je od ključnih saobraćajnih tačaka u gradu, pošto predstavlja poveznicu Istočnog i Zapadnog tranzita – izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić, tokom današnjeg obilaska nove raskrsnice.

On je dodao da je, osim toga što je izgrađena u obliku elipse, ova raskrsnica specifična i po tome što predstavlja ukršatanje četiri saobraćajnice i dva priključka za stambene zgrade.

kruzni tok 2

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, ističe da je, prije puštanja saobraćaja, uspješno provedena simulacija prolaska vozila u kojoj je raskrsnica testirana na prolazak autobusa u dužini od 16 metara, odnosno najdužeg autobusa koji saobraća u javnom prevozu.

Kako je najavljeno, iduća kružna raskrsnica biće izgrađena na ukrštanju kod „Lesnine“. Ova raskrnica biće izgrađena u zajedničkom projektu sa preduzećem „Putevi RS“, pošto se radi o magistralnom pravcu.

-Po početku radova kod „Lesnine“, biće potpisan sporazum sa „Putevima RS“ i o izgradnji Ulice Ivana Gorana Kovačića, koja takođe predstavlja vezu između Zapadnog i Istočnog tranzita. Biće izgrađena saobraćajnica u punom profilu sa četiri trake, pješačkim i, ukoliko bude prostornih mogućnosti, biciklističkim stazama – istakao je Sandić.

U izgradnju kružnog toka kod Policiske uprave uloženo je 370.000 KM, a radove je izvelo preduzeće „Kozaraputevi“.

(Banjaluka.net)