Radojka Rada Vranješević, borac i humanitarka iz perioda Drugog svjetskog rata, koja je 1951. godine proglašena za narodnog heroja, ostavila je veliki trag kao jedna od najistaknutijih žena u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB).

U svom kratkom životu, koji je okonačan na njen 26. rođendan, ostala je zapamćena kao narodni heroj čije ime danas nosi Dom za djecu bez roditelja u Banjaluci.

Skoro da nema fotografije, iz Drugog svjetskog rata i Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, a da je ne krasi lik jedne od najvećih jugoslovenskih heroina.

radavra

Foto: N.N.

Njena slika je postala simbol Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a, a njena bista danas krasi banjalučki Trg boraca NOB-a koja u društvu Vahide Maglajlić, Ranka Šipke, Josipa Mažara, Ante Jakića i drugih podsjeća na jedno davno vrijeme, na jednu žrtvu i borbu za oslobođenje i pravdu.

Rada Vranješević, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije, rođena je 1918. godine u selu Rekavice kod Banjaluke u svešteničkoj porodici, otac Đorđe je bio pravoslavni sveštenik.

Nakon niže gimnazije u Derventi, upisala je Učiteljsku školu u Banjaluci, iz koje je izbačena zbog svojih ljevičarskih shvatanja.

Školovanje je pokušala nastaviti u Trgovačkoj akademiji u kojoj je pristupila omladinskoj grupi koja je radila pod rukovodstvom Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), zbog čega je ponovo izbačena iz škole, a obrazovanje je morala nastaviti u Skoplju.

Zarobljavanje

U Komunističku partiju Jugoslavije (KPJ) je primljena 1940. godine, a nakon štrajka u Savezu činovničkih zadruga, uhapšena je i izbačna iz službe.

Sa banjalučkom partijskom organizacijom povezala se 1941. godine, a kada je formiran Prvi okružni komitet KPJ za Podgrmeč, ona je postala njegov član. Radila je najviše u partijskim organizacijama i bila član Centralnog odbora Antifašističkog fronta žena Jugoslavije (AFŽ).

Posvetila se stvaranju omladinskih partijskih organizacija i organizacija Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije.

Vranješevićeva je učestvovala i na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine.

U vrijeme njemačkog desanta na Drvar, Rada se nalazila u Okružnom komitetu SKOJ za Drvar, gdje je došla po zadatku Okružnog komiteta KPJ za Bosansku krajinu.

Ujutru 25. maja 1944. godine, na njen 26. rođendan, uhvatili su je njemački padobranci i sprovedena je u logor na groblju.

Nakon osmočasovnog mučenja, ona je pokušala da pobjegne od neprijatelja, ali je u bjegstvu ubijena.

Poslije oslobođenja, njeni posmrtni ostaci su preneseni i sahranjeni na Partizansko spomen-groblje u Banjaluci.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije 27. jula 1951. godine Rada Vranješević je zvanično proglašena za narodnog heroja.

(http://srpskacafe.com/2019/02/rada-vranjesevic-heroina-banjaluke-i-jugoslavije-foto/)