MELBURN, 6. januara – Ko kaže da se politika ne meša u sport taj pojma nema o životu. Bez obzira na ishod ove sramne harange, Australija se već sada debelo obrukala po pitanju najboljeg tenisera svih vremena Novaka Đokovića.

Čovek je dobio medicinsko izuzeće koje važi svuda u svetu. Dobilo ga je još nekoliko tenisera, ali njima je meta Đoković. Njihova namera je mnogo veća i podlija – sprečiti Novaka da eventualnom pobedom na Openu ispiše istoriju sa najviše Grand Slam titula, te da ne osvoji jubilarni deseti Australian Open.
Novak dolazi iz tamo neke, male države Srbije i to zapadnim mozgovima nikako ne paše. Da je, recimo, sa anglo-saksonskog ili germanskog govornog područja, ovo ne bi bio nikakav problem.
Zatvoriti svetskog šampiona ne samo u tenisu, nego u sportu i humanosti uopšte, dno je najvećeg dna. Strpati ga u samicu, oduzeti mu telefon… spada u najmračnije doba aparthejda.
Umešala se politika i to pod pritiskom javnosti, koja voli i obožava Nadala i Federera i ustremila se na čoveka kome je najveći greh, eto, što svoju privatnost hoće da čuva za sebe, a ne da deli sa kojekakvim fukarama. Dočekaše kojekakvi ministri i ministrići pet minuta slave i sutra će im najveći domet u životu biti da kažu „I beat Novak“.
U trenutku dok ovo pišem sramna saga na Tullamarine aerodromu još uvek traje. Javljaju se sportisti širom sveta koji su ogorčeni i zgroženi na sve ovo šta se radi prema Noletu, neki se čak pitaju da li Melburn uopšte zaslužuje Grand Slam.
Međutim, oni koji mrze Đokovića među kojima, na žalost, mnogi pripadnici medija koji ne zaslužuju ni novinarima da se nazovu, jer gaze tu časnu profesiju, postali su toliko grlati i otvoreni u mržnji da je to rečima teško opisati.
Ja sam i dalje optimista da će se ovo završiti pozitivno za Novaka ali sada je već hipotetičko pitanje, može li čovek posle tolike i neviđene torture uopšte psihički i fizički da sve to podnese?
Sram te bilo, Australijo! Spala si na niske grane. Da obični carinski službenici maltretiraju svetskog velikana a ti ćutiš i sladiš se tuđim mukama.
Rade BERAK, stalni dopisnik ”Glasa Kotor Varoša” iz Melburna
(Glas Kotor Varoša)