radic-aleksandar

BANJA LUKA, 11. februara – Aleksandar Radić (44) iz Čelinca osuđen je na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora jer je 30. marta 2018. godine ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača “zolja” na zgradu koncerna “Agram” u Banjaluci.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka teretila ga je za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja i eksplozivnih materija.

U optužnici je stajalo da je spomenutog dana oko 23.40 sati u ulici Bulevar srpske vojske ispalio projektil iz vojnog borbenog protivoklopnog sredstva – ručnog raketnog bacača M80, 64 mm, a da se u tom trenutku u zgradi nalazio čuvar D.D.

Raketa je pogodila deveti sprat zgrade gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, te je eksplodirala, probila prozor na zgradi i završila putanju u plafonu kancelarije.

“Usljed dejstva eksplozije bojeve glave ovog projektila, izazvana je opasnost po život oštećenog D.D. i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 KM “, stoji u optužnici, u kojoj se dodaje da je osumnjičeni nakon toga, u ulici Frana Supila bacio prazan lanser i udaljio se u nepoznatom pravcu.

Radić se prvo sumnjičio za krivično djelo terorizam, ali je na kraju djelo okvalifikovano kao izazivanje opšte opasnosti. Radić je inače bio aktivista SDS-a i povjerenik ove stranke u Čelincu.

On je tokom svjedočenja na prethodnom ročištu  negirao krivicu, kao i bilo kakvu umiješanost u ovaj događaj.

(Mondo.ba)