BANJA LUKA, 28. oktobra – U Banjaluci se uvodi nova lokacija za testiranje na virus korona, a biće smještena na Malti, gdje će se testiranje vršiti u automobilu, rekao je na vanrednoj pres-konferenciji Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

“Biće postavljen najvjerovatnije šator kroz koji će moći da prođe auto. Osobe koje čekaju na testiranje moći će autom doći i testirati se bez izlaženja”, objasnio je Radojičić ovaj novi oblik testiranja koji bi trebalo da bude osposobljen ovog vikenda.

Još jedna smjena biće dodata u Službi hitne pomoći, rekao je Radojičić.

“Povećava se kapacitet za testiranje sa dosadašnjih šest, uvodi se deset timova, pet ujutro i pet poslijepodne koji će na Poliklinici povećati kapacitet za osobe koje čekaju na testiranje”, kazao je gradonačelnik Banjaluke.

Takođe je najavio da će biti otvoren još jedan prostor za pacijente s akutnim respiratornim infekcijama pored nove kovid ambulante u Docu.

“Biće angažovan dodatni broj medicinskog osoblja za pružanje primarne medicinske zaštite za građane”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je deset medicinskih radnika koji su u penziji prihvatilo da počne da radi i oko 25 lica je dodatno angažovano pored onih redovno zaposlenih.

Naveo je da osoblje koje će iz penzije ponovo početi da radi neće imati direktan kontakt s pacijentima, već će pružati telefonsku podršku.

“Sve mjere imaju za cilj da se stanovništvu može pružiti blagovremena zdravstvena zaštita i da oni pacijenti koji su ili već kovid pozitivni ili susprektni da su pozitivni mogu brže i lakše da dobiju zdravstvenu uslugu, jer se sad već radi u zadnjih desetak dana o hiljadama novih pacijenata koji traže ovu vrstu zdravstvene zaštite”, kazao je Radojičić.

Ostale mjere:

– Povećava se kapacitet za testiranje sa šest na deset timova.

– Na Malti nova lokacija za testiranje u automobilima. Od vikenda.

– Veći broj kućnih posjeta za teško pokretne ili hronične bolesnike.

– Kod Poliklinike poseban prostor za djecu.

– U kovid ambulanti u Docu dodatni tim.

– Svim medicinskim radnicima angažovanim u posebnim okolnostima odobrena je stimulacija.

(Nezavisne)