radojičić

BANJA LUKA, 05. avgusta – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas tokom posjete Razvojno-edukativnom centru na Manjači da će grad naredne tri godine nastaviti realizaciju višemilionskih projekata u oblasti vodosnabdijevanja, s ciljem da se do 2022. godine obezbijedi voda za 95 odsto stanovništva u gradskom i seoskom području.

Radojičić je naveo da je vodosnabdijevanje seoskih područja jedan od prioriteta Gradske uprave i da bi već u septembru mogla početi izgradnja više vodovodnih sistema vrijednosti od oko osam miliona KM.

“Imamo koncipirana još dva bloka od po osam miliona KM, koji bi do 2022. godine trebalo da riješe problem vode za više od 95 odsto stanovništa, od Bronzanog majdana i Kmećana, do Bočca i Jagara, Česme tri i četiri i potkozarskih sela”, rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da je riješeno pitanje vode pretpostavka ostanka i razvoja sela.

Govoreći o razvoju poljoprivrede u ruralnim dijelovima Banjaluke, Radojičić je podsjetio da je u planu realizacija projekta “Krajiške kuće” u kojoj bi se prodavali proizvodi poljoprivrednika iz banjalučkog kraja.

On je podsjetio da je nedavno u Banjaluci otvorena “Hercegovačka kuća”, kao partner sa gradom Trebinje, ističući da je to pokazalo na koji način se može izvršiti organizovan otkup domaćih proizvoda i kvalitetan i interesantan plasman.

“Sada je na nama da na sličan način realizujemo projekat `Krajiške kuće`”, rekao je Radojičić, navodeći da je u planu Centra razvijanje rejonskih tržnica, odnosno da se na više lokacija u gradu organizuje prodaja organskih proizvoda.

Poljoprivrednim proizvođačima je danas u Razvojno-edukativnm centru na Manjači predstavljen i aktuelni javni poziv za dodjelu subvencija za poboljšanje kvaliteta zemljišta vrijednosti 200.000 KM, na koji se zainteresovani mogu javiti do 31. avgusta.

Direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je da je nedavno uspješno okončan i poziv za dodjelu subvencija za poljoprivrednu proizvodnju.

“Kada je riječ o dodjeli subvencija za izgradnju objekata i nabavku mehanizacije, njihova raspodjela je pri kraju, dok su premije već podijeljene”, rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, jedna od tema današnjeg sastanka bila je i aktuelna registracija poljoprivrednika u bazu podataka Centra, kao jedinstveni projekat u BiH, koji će biti iskorišten za izradu resursne karte.

“Između ostalog, baza će nam pomoći da znamo šta je to od poljoprivredne proizvodnje planirano, šta je rađeno, koliko je prinosa i da možemo selektovati one koji imaju tržišne viškove”, istakao je Ilić.

On je dodao da će danas biti dogovoren i plan edukacija za poljoprivrednike kako bi mogli da svoj posao učine profitabilnijim.

Ilić je rekao da na području Banjaluke, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, ima oko 1.600 poljoprivrednih proizvođača.

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović rekao je novinarima da agencija priprema projekte za poljoprivredne prozivođače i da im pruža obuku za pisanje biznis-planova, brendiranje proizvoda i druge konsultantske projekte.

Direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja rekao je novinarima da ovaj institut ima višegodišnju saradnju sa gradom, te da podržava aktivnosti grada u nekoliko projektnih aktivnosti koje su danas prezentovane.

Trkulja je rekao da će poljoprivrednike i danas savjetovati da je za visoke prinose i kvalitet proizvoda, potrebna primjena novih tehnologije.

U Razvojno-edukativnom centru na Manjači predstavnici Centra za razvoj poljoprivrede i sela predstavili su danas aktulene projekte.

Sastanku su prisustvovali i poljoprivrednici koji su upoznati o značajnim aktivnostima, te predstavnici stručnih obrazovnih i javnih institucija, Gradske razvojne agencije, te Poljoprivrednog instituta Srpske.

(Srna)