BANJA LUKA, 05. maja – Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluka, rekao je da neće biti vraćanja restriktivnijih mjera u Banjaluci.

Naveo je da iako ima veći broj oboljelih, situacija u Banjaluci je pod kontrolom i zbog toga  se neće vraćati restriktivnije mjere.

„Do 23. aprila imali smo dvije sedmice u kojima je broj oboljelih imao trend pada. U protelih deset dana imamo ponovo rast oboljelih, što znači da smo se našli u drugom talasu, ili je epidemija išla sama posebi onako kako ne želimo“, pojasnio je Radojičić.

Dodao je da su svi koji se nalaze u Centru “Zaštiti me” negativni, te da će biti upućeni u kućnu izolaciju.

„Vrši se priprema da se od ponedjeljka 11. maja dopusti prigradski i gradski prevoz sa manjim brojem linija i to uz mjere koje prepisuje Institut za zaštitu zdravlja RS“, pojasnio je Radojičić.

Dodao je da se ukida zabrana korištenja javnih prostora, parkova, teretana, Banj brbo, ali da ostaju na snazi republičke mjere, zabrana okupljanaj više od tri osobe na javnom mjestu.

„Preporuka predškolskim ustanovama, javnim i privatnim je da rade sa minimalnim brojem djece, uz preporuke koje je izdao Institut za zaštitu zdravlja RS o način rada u ovim ustanovama“, isatako je Radojičić.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja u Bajaluci, rekla je da je u Banjaluci 471 osoba pozitivna na korona virus, te da se u kućnoj izolaciji nalazi 770 lica.

“U protekla 24 sata pregledano je 24 osobe od kojih je većina i testirana”, istakla je Todorovićeva.

(Nezavisne)