radojicic

BANJA LUKA, 27. avgusta – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da u narednim mjesecime predstoji kompleksan posao s ciljem trajnog rješavanja pitanja zagađenja zemljišta piralenom u krugu banjalučkog “Incela”.

“Ranije je formiran tim koji se bavi tim pitanjima i angažovani su ljudi iz inostranstva kao konsultanti jer nemamo direktnog stručnog lica za pitanje zagađenja piralenom”, rekao je Radojičić novinarima.

Radojičić je istakao da je odabrana metodologija rješavanja tog pitanja jedne holandske kompanije i sada se postupa prema koracima te metodologije.

On je naveo da se, prema toj metodologiji, u prvoj fazi radi procjena lokacije, druga faza obuhvata procjenu aktuelnog stanja u vezi sa nalazima o zagađenju, treća faza je predlaganje rješenja remedijacije tla i sanacije kompletnog prostora, dok se u četvrtoj fazi radi monitoring u narednim periodima.

Radojičić je naveo da se, nevezano za ovu metodologiju, preduzima i niz drugih inspekcijskih mjera, istražnih radnji, mjerenja i drugih kratkoročnih i srednjoročnih mjera.

Požar koji je u krugu “Incela” izbio u martu ove godine doveo je do curenja opasne materije piralen.

(Srna)