radojicic

BANJA LUKA, 20. marta – Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da se sve mjere koje je grad naložio produžavaju do 30. marta.

Radojičić je naveo da su u Banjaluci do sada registrovana 34 slučaja virusa korona, te da je u odnosu na prethodnu sjednicu broj zaraženih u gradu povećan za 11.

– Devet njih je vezano za postojeći klaster, a dvoje je iz pojedinčnih klastera – pojasnio je on.

Radojičić je istakao da se konstantno povećava broj lica pod nadzorom.

– Blagovremenim mjerama se može djelovati. Narednih sedam dana cijenimo da je kritično. Јoš uvijek nismo dostigli vrhunac i u Banjaluci. Važno je da se svi građani pridržavaju izdatih mjera. Možda smo dosadni, ali veoma je važno – rekao je on.

Gradonačelnik Banjaluke je podsjetio da su za starija lica i lica sa invaliditetom, te trudnice omoućene četiri linije pomoći.

– Treća linija je preko Centra za socijalni rad, i četvrta linija je preko telefona koja su od juče u funkciji. Imamo kapacitet da možemo dnevno izvšiti više od 1.000 snabdjevanja namirnicama, što je dovoljno u ovoj fazi, a očekujemo da ćemo uvrstiti i dostavu lijekova iz apoteka – naveo je on.

Radojičić je rekao i da je Grad zatražio pomoć MUP-a u vezi sprečavanja javnih okupljanja.

– I dalje je vidljiv jako veliki broj okupljanja građana na izletištima. Korisno je prošetati, ali nismo ništa napravili ako se u Parku “Mladen Stojanović”, ili na Banj brdu, okuplja 1.000 građana, jer se virus kontaktom prenosi – naveo je on.

Radojičić je istakao da Komunalna policija od jutros provjerava da li se lica koja su u kućnoj izolaciji pridržavaju mjera, te da u slučaju kršenja pravila slijedi kazna.

(RTRS)