trapisti

BANJA LUKA, 14. marta – Banjaluka bi na području Trapista trebala dobiti još jednu rekreativnu zonu u kojoj će biti uključena i  botanička bašta na otvorenom, u kojoj će se nalaziti razne vrste stabala iz svih dijelova svijeta. Prvi radovi se očekuju na ljeto.

Nova zelena oaza obuhvata prostor takozvane Trapiske šume i nalazi na potezu od Banjalučke pivare prema naselju Česma. Pored rekreativne zone na tom prostoru je planirano  uspostavljanje i arboretuma, odnosno vrste botaničke bašte u kojoj se nalaze samo drvenaste vrste i grmlje.

Početni radovi bi se trebali finansirati iz budžeta Grada dok je cilj da se za ostatak projekta obezbijede sredstva iz međunarodnih fondova.

– Radovi bi obuhvatili minimalno opremanje prostora sa nešto klupa, bile bi postavljene table, a pojedine manje staze bi bile uređene. U budžetu grada za ovaj projekat je planirano 70.000 KM. Najveći dio sredstava će otići na pripreme, a manji na radove – rekao je pejzažni arfhitekt Ognjen Šukalo.

Naglasio je da se navjeći dio priprema odnosi na dokumentaciju kako bi mogli  konkurisati za međunarodne fondove za realizaciju projekta.

(Srpskainfo)