U periodu od 16. do 20. novembra ove godine sve osnovne i srednje škole u Srpskoj, čije će prostorije biti korištene kao biračka mjesta u organizaciji lokalnih izbora, izvodiće nastavu na daljinu.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopštili su da će, u ovom periodu, osnovne i srednje škole, kao i njihova područna odjeljenja, čije prostorije neće biti korištene kao biračka mjesta, organizovati vaspitno-obrazovni rad u školskim prostorijama, osim škola koje imaju saglasnost za izvođenje nastave na daljinu.

– O ovakvoj organizaciji nastave i obustavljanju rada u prostorijama navedenih osnovnih i srednjih škola u RS, te u Domu učenika Doboj, odlučeno je usljed potrebe dezinfekcije školskih prostorija nakon održavanja lokalnih izbora, 15. novembra, i zbog zaštite zdravlja učenika i zaposlenih u navedenim ustanovama. Škole su dužne da u navedenom periodu organizuju nastavu na daljinu, korištenjem sredstava elektronske komunikacije i u skladu sa njihovim mogućnostima i praksama. Učenici osnovne škole nastavne časove moći će pratiti i putem programa RTRS („Školski čas“), odnosno putem portala RTRS – www.rtrs.tv – navodi se u saopštenju.

U MPiK dodaju da je na portalu RTRS dostupan raspored emitovanja časova prema razredima.

– Propuštene časove takođe je moguće pogledati putem ovog portala, kao i putem portala eNastava – www.enastava.net. Napominjemo da se u svim osnovnim školama sprovodi eDnevnik, odnosno Office 365 platforma, putem koje će nastavnici imati mogućnost da komuniciraju sa učenicima i dijele potrebne materijale za uspješnu realizaciju časa na daljinu. Zbog toga je školama ostavljena mogućnost da na njima najprihvatljiviji i najkvalitetniji način, a u skladu sa mogućnostima učenika i njihovih nastavnika, organizuju nastavu na daljinu – stoji u saopštenju.

Školske prostorije će, u periodu od 16. do 20. novembra, dezinfikovati Republička uprava civilne zaštite.

(Srpskainfo)