Ono što je najveći izazov za sve zdravstvene radnike kada je riječ o korona krizi, jeste sudar sezonskog gripa sa Kovid-19 virusom. S obzirom na niz sličnih simptoma teško je detektovati od čega je osoba bolesna, a laboratorijski test je jedini način za sigurnu dijagnozu.

Ljekari kažu da je najlakše prepoznati običnu prehladu iako ona izaziva bol u grlu, glavobolju i umor, nju ipak ne prati opšti osjećaj nemoći kakav je povezan sa gripom.

S druge strane – i grip i korona virus rezultiraju iznenadnim kašljem i povišenom temperaturom, kao i osjećajem malaksalosti. Iz njemačkog Instituta Robert Koh saopštili su pak da je za Kovid-19 simptomaptičniji gubitak ukusa i/ili mirisa, dok su za grip karakterističniji bol u mišićima, glavobolja, bol u grlu, curenje iz nosa…

Ono što je važno jeste da korona virus u poređenju sa gripom izazivno značajno više težih slučajeva, objavio je Institut Robert Koh.

Pacijenti zaraženi Kovidom traže duže bolničko liječenje, češće završavaju na odjeljenju intezivne njege i tamo su duže zadržani. Na respiratoru završi 22 odsto oboljelih od korona virusa, dok je taj procenat kod oboljelih od gripa 14!

Američki istraživači nedavno su uporedili stopu komplikacija kod 3.948 odrasle osobae koje su hospitalizovane zbog Kovida-19 i 5453 hospitalizovanih prethodnih godina zbog gripe. Pacijenti obuhvaćeni istraživanjem koji su bolovali od gripa imali su više komorbiditeta, poput bolesti srca i dijabetesa.

Uprkos tome, kod pacijenata Kovidom-19 primjećena je pet puta veća stopa smrtnosti i otprilike dvostruko veća potreba za prijemom u jedinicu intenzivne njege, kao i duži boravak na bolničkom liječenju u odnosu na oboljele od gripa.

Takođe je kod zaraženih koronom primećen i češći razvoj čak 17 različitih komplikacija, među kojima su bile one povezane s bolestima pluća, krvi, srca, nervnog sistema, bubrega i jetre.

Ova američka studija, objavljena prošle nedjelje u nedjeljnom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, utvrdila je da je rizik od razvoja komplikacija u slučaju Kovida-19 veći među Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ostalim pacijentima koji nisu bijele rase, čak i kad su u obzir uzete njihove godine i već postojeća medicinska stanja, prenosi Blic žena.

(Srpskainfo)