knjige 1

BANJA LUKA, 10. avgusta – Kako bi jedni drugima olakšali troškove, Banjalučani uveliko prikupljaju i razmjenjuju polovne udžbenike za osnovu školu.

Udruženje porodica sa četvoro i više dece “Četiri plus” već tradicionalno sprovodi akciju prikupljanja polovnih udžbenika. Građani uveliko donose, ali se i raspituju za polovne knjige, te se do sada već 30-ak mališana uspjelo pripremiti za jesen.

– Donose ljudi knjige, uzimaju, menjaju, raspituju se, na ulici me sreću i pitaju mogu li doći. Na stanju je sada najmanje 50 kompleta udžbenika, kao knjižara smo – govori predsjednik udruženja Jovan Radovanović dodajući da je ovo značajna pomoć za roditelje koji školuju nekoliko djece istovremeno.

Knjige se mogu donijeti u prostorije udruženja u Ulici Petra Rađenovića.

Aktivista Duško Tadić, koji se inače zalaže za uvođenje besplatnih knjiga u osnovne škole za sve razrede, istovremeno je pokrenuo i akciju prikupljanja polovnih udžbenika za đake kojima su oni potrebni. Nekoj djeci su knjige već uručene, a trenutno ima blizu 30 kompleta koje tek treba podijeliti.

knjige 2

– Pozivam građane koji žele pokloniti ili zamijeniti udžbenike od trećeg do devetog razreda da dođu u Ulicu Ranka Šipke 65 – poručio je Tadić.

Banjalučani i putem Fejsbuka pozivaju jedni druge na zajedničku razmjenu knjiga, koja će biti organizovana u nedjelju u bivšem “Staklencu” u parku “Petar Kočić”.

– Donesite svoje stare knjige, a preuzmite one koje su vam potrebne. Takođe, možete i pokloniti knjige i tako obradovati nekoga – poručuju organizatori.

Razmjena će trajati od 10 do 14 sati, a u obzir, kako kažu, dolaze samo očuvani udžbenici.

Polovne knjige koje se prodaju preko oglasa koštaju od 3 do 5 maraka. Podsjetimo da se cijene novih kompleta udžbenika za osnovnu školu kreću od 95 KM do 130 maraka.

Za đake 403 kompleta više

Iz Ministarstva prosvete RS saopšteno je da će u narednoj školskoj godini biti obezbijeđeno 19.403 besplatna kompleta udžbenika za đake u Srpskoj.

Za prvačiće će biti podijeljeno oko 9.300, za učenike drugog razreda 9.700, dok će prvi put biti dodijeljeni i udžbenici osnovcima i srednjoškolcima koji su ostvarili pobjednička mjesta na republičkim takmičenjima, i to 403 kompleta.

Za nabavku udžbenika predviđeno je 978.350 KM.

(Srpskainfo)