BANJALUKA, 5. avgust – Centar za socijalni rad Gradiška tražio je od firme “Djeci na dar” da im se javno izvini jer su im svojim malverzacijama narušili ugled, ugovor o uslugama je raskinut, a firma će prestati da se bavi prodajom čestitki.

Direktor ovog centra Suzana Šormaz rekla je da su ugovor sa ovom firmom raskinuli zbog poljuljanog ugleda. Ugovor je, tvrde, bio validan i nisu mogli pretpostaviti da će doći do bilo kakvih problema.

– Da li je došlo do zloupotreba, to treba da utvrde zakonodavni i inspekcijski organi, a ne naši radnici. Svoje obaveze nisu ispunjavali zbog, kako su nam rekli, slabe prodaje. Centru je nanesena šteta, koja se ne može popraviti jer je i Ombudsman za djecu tražio od nas da se izjasnimo povodom pisanja o prodavcima čestitki – rekla je Šormazova.

“Glas Srpske” ranije je objavio da firma “Djeci na dar” zloupotrebljava volontere koji su u Gospodskoj ulici prodavali navodno humanitarne čestitke. Čestitke su koštale tri marke, volonteri za to nisu bili plaćeni, ili su dobijali neku siću.

Firma “Djeci na dar” ugovorom sa gradiškim Centrom za socijalni rad obavezala se da im mjesečno uplaćuje novac od prodaje čestitki.

Saznajemo da su uplatili samo 600 maraka u maju i 1.100 KM poslije pisanja “Glasa” o njihovim sumnjivim poslovima. To što nisu ispunili svoje obaveze opravdavaju kišom i slabom prodajom čestitki.

Direktor firme “Djeci na dar” Goran Šuman javno se izvinio Centru za socijalni rad Gradiška i najavio zatvaranje firme, kako je rekao, zbog negativnog publiciteta.

– Imao sam najbolju namjeru da pomognem i učinim dobro djelo, ali, nažalost, zbog nepredviđenih okolnosti i poteškoća, nisam uspio da to uradim na najbolji način. Time sam narušio ugled ove ustanove i želim da uputim javno izvinjenje. Obaveze prema ugovoru sa Centrom sam plaćao u skladu sa mogućnostima, a ostatak će biti izmiren u dogovorenom roku – rekao je Šuman.

Volonteri Udruženja građana “Nova generacija”, takođe su prodavali čestitke ali ne na ulici, presretanjem građana.

– Nismo za taj vid prodaje na ulicama i nikada nećemo raditi na taj način. Novac koji zaradimo iskoristimo za aktivnosti unutar našeg centra, za radionice, za dječiji pribor i slično – istakla je direktor ovog udruženja Maša Mirković.

Policija i gradski inspektori do danas se nisu oglasili o tome da li su u firmi “Djeci na dar” radili sve po propisima.

Poreski dug

“Djeci na dar” prošle godine je počela da prodaje čestitke, navodno, u humanitarne svrhe na teritoriji cijele BiH, a ugovor su imali samo sa gradiškim Centrom za socijalni rad.

Niko nije imao uvid u njihove poslove i zaradu, a prema podacima Poreske uprave RS, na dan 29. jula ove godine firma je imala dugovanja po osnovu doprinosa u iznosu od 700 KM.

U ovoj firmi samo su dva radnika zaposlena, dok su ostali radili posao volonterski.

Preuzeto sa: banjalukalive.com