grip

Prvi slučajevi gripa registrovani su u Republici Srpskoj. Od početka sezone, od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u RS, ovo je drugi uzorak pozitivan na virus influence.

U toku prošle sedmice, domovi zdravlja Republike Srpske su prijavili 3.216 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 484.

U bolnicama u Republici Srpskoj u ovoj sedmici prijavljeno je 9 oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI) i to dva oboljela u UKC Republike Srpske,jedan u Bolnici Doboj, jedan u Bolnici Prijedor, pet oboljelih u Bolnici Bijeljina.

“U 2. nedjelji testirana su dva SARI uzorka i jedan ILI uzorak, od kojih su SARI uzorci bili negativni na viruse gripe, dok je ILI uzorak bio pozitivan na virus influence tip A (podtipizacija je u toku). Od početka sezone od uzetih uzoraka od oboljelih od ovih grupa infekcija u Republici Srpskoj, ovo je drugi uzorak pozitivan na virus influence, dok je prošle sezone u ovoj nedjelji bilo četiri puta više pozitivnih uzoraka”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Poredeći ove podatke sa prethodnom sezonom, grupa ILI infekcija (oboljenja slična gripi na primarnom nivou zdravstvene zaštite) pokazuje značajno niže vrijednosti u ovoj sezoni i to više nego dvostruko je manji broj prijavljenih oboljelih u odnosu na isti period prošle godine.

SARI infekcije pokazuju veće vrijednosti na ukupnom nivou od početka sezone, međutim u ovoj nedjelji prošle sezone zabilježen je skok u prijavljenom broju oboljelih od ovih infekcija i to tri puta više u odnosu na istu nedjelju ove godine.

“S obzirom na period sve veće cirkulacije respiratornih virusa tipičnih za ovaj dio godine, možemo očekivati uobičajen porast obolijevanja od ovih infekcija. Takođe, značajno je učvršćen nadzor nad sve tri vrste infekcija, tako da sve zdravstvene ustanove revnosnije prijavljuju slučajeve ovih grupa infekcija, jer su uvidio značaj sprovođenja ovakve vrste nadzora u Republici Srpskoj”, kažu u Institutu.

Preporuke stanovništvu

Zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi (učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza, bioskop itd) neophodno je primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo.

Pored redovnog pranja ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanja usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, jako je važno često provjetravati prostorije. Dio opšte zdravstvene kulture je ne samo briga o sopstvenom zdravlju, već i briga o osobama u okruženju.

U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za njegu starih lica, lica sa posebnim potrebama i sl). Trajanje posjete treba svesti na minimum, u posjetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim.

(Banjaluka.net))